Elevii de clasa a opta din provincie s-au înghesuit să se înscrie la licee din Bucureşti
A fost haos la înscrierea la liceu! Elevii de clasa a opta care vin din provincie şi îşi doresc să prindă un loc la un liceu de top din Capitală s-au înghesuit la singurul centru de înscrieri din Bucureşti. Unii au campat la şcoală de ieri, alţii au venit la 2 dimineaţa cu scaune de acasă.
A fost haos la înscrierea la liceu! Elevii de clasa a opta care vin din provincie şi îşi doresc să prindă un loc la un liceu de top din Capitală s-au înghesuit la singurul centru de înscrieri din Bucureşti. Unii au campat la şcoală de ieri, alţii au venit la 2 dimineaţa cu scaune de acasă. Inspectorii le atrag atenţia că nu ora contează, ci nota de la Evaluare.
Înainte de ora 9 s-au strâns aproape o mie de oameni în curtea şcolii Sfinţii Voievozi din Capitală. Şi e abia prima zi. Perioada de înscrieri se termină duminică.
Elevii din provincie s-au înghesuit să se înscrie la licee din Bucureşti
Însoţiţi de părinţi, mulţi au venit cu noaptea-n cap la Bucureşti ca să fie siguri că sunt primii la înscriere. Sunt copiii care locuiesc în provincie, dar care îşi doresc să prindă un loc la un liceu de top din Capitală.
De ce? Pentru că aici speră să găsească cheia spre un viitor mai bun. Mai ales pentru cei care visează şi la facultate.
Unul dintre elevi recunoaşte că "sunt aici de la 2 jumate. Vreau să prind loc mai devreme. A contat că am venit de la 2 jumate? Nu".
Un părinte se plânge că "este o situaţie inadmisibiă. Acum doi ani am venit cu fetiţa şi acum totul este la fel. Nu s-a schimbat nimic. Mă gândeam că facem progrese, pe regiuni, programaţi frumos la calculator. Absolut nimic".
Nu au avut de ales, aşa că unii au dormit în maşini, iar alţii, toropiţi de canicula din Capitală, s-au aşezat pe scaune, la umbră, pe unde au apucat.
Dacă îi întrebăm pe părinţi, aproape că au uitat de emoţiile examenului, când se gândesc la următorul hop: depărţirea de copil. Ştefan vine din Tecuci şi speră să se acomodeze în noua casă după primul semestru.
Elevul spune că a ales Bucureşti pentru că "vreau să am o educaţie mai bună decât la Galaţi. O să îmi fie dor de familie, de părinţi, de patul meu şi de câine".
2.500 de elevi din toată ţara sunt programaţi pentru înscrierile de la centrul unic de la Şcoala Sfinţii Voievozi. Sfatul inspectorilor este să completeze cât mai multe opţiuni, dacă vor să fie siguri că vor intra la unul dintre liceele din Bucureşti.
Daniela Voinea, directoarea şcolii, spune că "trebuie să se ţină cont, în primul rând, de codurile care trebuie să fie de Bucureşti. Trebuie să se ţină cont de medie. Pentru că tehnica nu prea greşeşte. Cu cât media este mai mică, cu atât numărul de opţiuni trebuie să crească".
Un bărbat a dat pentru prima dată examenul de Bac la 42 de ani
Important de ştiut este că pentru toţi elevii există un loc. Dacă nu la un liceu teoretic, cu siguranţă, la unul tehnologic sau la o şcoală profesională.
Test de foc astăzi şi pentru elevii mai mari care au avut penultimul examen scris la Bac, proba obligatorie a profilului: matematica sau istoria. Dacă pe unii i-au pus în dificultate exerciţiile cu derivate şi integrale, pe alţii i-a încurcat evul mediu.
Însă examenul maturităţii poate fi dat la orice vârstă. O confirmă un bărbat care spune că dă examenul pentru prima dată la 42 de ani pentru că până acum a muncit.
Omul are şi un mesaj pentru tinerii care nu se omoară cu învăţătura: "Salariile sunt în funcţie de studii. Nu contează ceea ce ştii să faci, contează să ai diplomă".
Dacă vor avea sau nu diplomă, vor afla cu toţii pe 8 iulie, la afişarea rezultatelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰