Antena Meniu Search
x

Elevii desființează cele trei scenarii anunțate de Iohannis pentru noul an școlar

Mulți elevi din România nu sunt de acord cu planul anunțat de Klaus Iohannis privind începerea noului an școlar. Patru asociații de elevi și-au exprimat deja nemulțumirea, spunând că eventuala suspendare a cursurilor acolo unde apar cazuri de Covid-19 va fi prea târzie.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 05.08.2020, 23:46

Elevii desființează cele trei scenarii anunțate de Iohannis pentru noul an școlar
Elevii sunt nemulțumiți de scenariile propuse de autorități, privind începerea anului școlar 2020/2021
  • Reprezentanţii elevilor precizează că în zona urbană capacitatea de testare este foarte mică şi va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice
  • Elevii cer suspendarea cursurilor la primul caz confirmat într-o unitate școlară

Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar va începe pe 14 septembrie și a prezentat cele trei scenarii în care se va întâmpla acest lucru. Patru asociaţii de elevi nu sunt însă de acord cu noile măsuri privind redeschiderea şcolilor.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) nu sunt de acord cu noile măsuri anunţate de autorităţi privind redeschiderea şcolilor şi spun că decizia închiderii unităţilor acolo unde media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri la mia de locuitori îi va pune în pericol pe elevi şi pe personalul unităţilor de învăţământ.

Asociaţiile cred că suspendarea cursurilor după ce timp de mai multe zile se înregistrează numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere modul rapid în care se răspândeşte virusul.

„Reprezentanţii elevilor din ţară consideră că măsura va pune în pericol elevii şi tot personalul unităţilor de învăţământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândeşte în comunitate”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii elevilor precizează că în zona urbană capacitatea de testare este foarte mică şi va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice. 

„Mai mult, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice din localitatea respectivă şi nu va permite închiderea propriu-zisă a unităţilor de învăţământ într-un timp util, astfel încât să prevenim crearea unor focare la nivel de unitate de învăţământ”, arată sursa citată.

Elevii cer suspendarea cursurilor la primul caz confirmat într-o unitate școlară

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, spune că autorităţile au dovedit că totul se face cu jumătăţi de măsură şi că elevii au aşteptat decizii ferme, dar au avut parte de simple declaraţii. 

„Autorităţile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăţi de măsură. În Constanţa ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am aşteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declaraţii, aşa cum s-a întâmplat încă din luna martie”, a afirmat Sabina Spătariu.

Citește și:

Școala va începe în trei scenarii

Klaus Iohannis a anunțat că au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din fiecare localitate.

„Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19; scenariul doi, scenariul galben - între unul şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile; scenariul trei - când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Klaus Iohannis a precizat ulterior că „este vorba de cazuri noi, în media ultimelor 14 zile, pe mia de locuitori”.

„Aceste scenarii stabilesc ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de judeţ. Pentru fiecare şcoală în parte, comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua decizia pe ce scenariu se merge. În scenariul roşu nimeni nu merge la şcoală, totul se desfăşoară online. În scenariul galben, unele activităţi se desfăşoară la şcoală, altele online;

Scenariul galben înseamnă că grădiniţele şi primarul merg la şcoală, clasele 8 şi 12 care se pregătesc de examene merg la şcoală, iar restul claselor în funcţie de decizia şcolii, o parte vin la şcoală şi o parte nu, ca să facă loc suficient pentru distanţarea celor care merg în fiecare zi. Învăţământul online este acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice.

Este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătăţii lucrează la aceste norme şi vor fi făcute publice în zilele următoare. Învăţământul online vine să completeze acolo unde nu se pot ţine fizic. Decizia se ia pentru fiecare şcoală în parte, la nivel de judeţ, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar şi împreună cu ceilalţi factori din comandamentul judeţean”, a mai spus Iohannis.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Elevii desființează cele trei scenarii anunțate de Iohannis pentru noul an școlar