Antena Meniu Search
x

Curs valutar

În ce condiții se poate amâna anul școlar. Klaus Iohannis: Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia

Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar va începe pe 14 septembrie, însă decizia nu este bătută în cuie. Ea va ține cont de modul în care evoluează pandemia de coronavirus.

de Cornel Preda

la 05.08.2020 , 19:32

Anul școlar se poate amâna dacă pandemia de coronavirus evoluează negativ Klaus Iohannis a anunţat în ce condiţii se va desfăşura anul şcolar 2020-2021 - Presidency.ro
  • Anul școlar este prevăzut să înceapă la 14 septembrie
  • Klaus Iohannis a prezentat scenariile în care va fi reluată școala

Preşedintele României a declarat că, în cazul în care în preajma datei de 14 septembrie vor exista foarte multe cazuri de COVID-19, va fi amânată începerea anului şcolar.

Din păcate, ştim foarte bine ce s-a întâmplat. În Parlament, PSD a tras de timp şi s-a creat un vid legislativ pe legea carantinării, săptămâni în care mii de oameni bolnavi, pur şi simplu, au ieşit din spital, s-au dus acasă, s-au dus în comunitate şi boala s-a răspândit.

Acum, trebuie să revenim cât se poate de repede la normalitate. Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm acum un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău decât acum şi şcoala începe pe 14 septembrie.

Articolul continuă după reclamă

Dacă, totuşi, se întâmplă să avem foarte multe cazuri atunci când ar trebui să înceapă şcoala, evident că vom amâna începerea anului şcolar, dar numai atunci când specialiştii Ministerului Sănătăţii ne spun că 'acum nu se mai poate' sau 'acum se poate'", a explicat şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a precizat că decizia va fi luată în preajma datei de 14 septembrie. „Până atunci o să ne vedem destul de mult şi voi comunica şi eu public, de fiecare dată, care sunt şansele reale ca şcoala să fie amânată. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este că şcoala începe pe 14 septembrie”, a anunțat preşedintele Iohannis. 

Școala va începe în trei scenarii

Klaus Iohannis a anunțat că au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din fiecare localitate.

Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19; scenariul doi, scenariul galben - între unul şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile; scenariul trei - când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Klaus Iohannis a precizat ulterior că „este vorba de cazuri noi, în media ultimelor 14 zile, pe mia de locuitori”.

Aceste scenarii stabilesc ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de judeţ. Pentru fiecare şcoală în parte, comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua decizia pe ce scenariu se merge. În scenariul roşu nimeni nu merge la şcoală, totul se desfăşoară online. În scenariul galben, unele activităţi se desfăşoară la şcoală, altele online;

Scenariul galben înseamnă că grădiniţele şi primarul merg la şcoală, clasele 8 şi 12 care se pregătesc de examene merg la şcoală, iar restul claselor în funcţie de decizia şcolii, o parte vin la şcoală şi o parte nu, ca să facă loc suficient pentru distanţarea celor care merg în fiecare zi. Învăţământul online este acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice.

Este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătăţii lucrează la aceste norme şi vor fi făcute publice în zilele următoare. Învăţământul online vine să completeze acolo unde nu se pot ţine fizic. Decizia se ia pentru fiecare şcoală în parte, la nivel de judeţ, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar şi împreună cu ceilalţi factori din comandamentul judeţean”, a mai spus Iohannis.

Citește și:
Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Educaţie » În ce condiții se poate amâna anul școlar. Klaus Iohannis: Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia