Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Greva profesorilor. Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să urgenteze negocierile cu dascălii și să finalizeze legea salarizării unitare

Intrăm în a doua săptămână de grevă în educaţie, iar şansele ca orele să fie reluate mai devreme de 6 iunie sunt extrem de mici. Azi, Guvernul a ieşit public cu aceleaşi promisiuni salariale, respinse deja de sindicalişti. Vorbim despre bonusuri de maximum 2500 de lei, acordate în două tranşe. Cei mai afectaţi sunt elevii de clasa a 12-a: de mâine ar trebui să înceapă înscrierea la bacalaureat dar nu au nici măcar mediile încheiate.

de Redactia Observator

la 28.05.2023 , 19:37

Guvernul a anunţat azi că lucrează la o ordonanţă de urgenţă. Va acorda două prime celor aproape 274.000 de angajaţi din învăţământ: 2500 de lei pentru cadre didactice şi 2000 pentru cele nedidactice. Cu o parte din bani, profesorii vor putea să-şi cumpere doar materiale didactice şi vor trebui să aducă documente justificative. Propunerea a fost deja respinsă de către dascăli, care doresc o majorare salarială de 25 de procente. 

Simion Hăncescu, lider sindical: "Oamenii au fost chiar jigniți de această ofertă. Oamenii vor creșteri salariale care să le permită să-și cumpere mâncare şi să-şi plătească facturile, nu au nevoie de creioane şi de gumă de şters."

Laviniu Lacustă, presedinte USLIP Iași: "Nu ne dorim prime, nu ne dorim vouchere, nu ne dorim zile libere, ne dorim ca salariile noastre să fie indexate imediat cu un procent care să satisfacă nemultumirea colegilor noștri."

Vezi și

Aşa că profesorii rămân în continuare în grevă, iar elevii, acasă. Cât timp, nimeni nu ştie. 

Pe acelaşi subiect

Mama unui elev: "E o situație foarte rea pentru părinți, pentru toată lumea. Nu este ok, e păcat că ar trebui copiii să fie la școală, să învețe, să încheie anul școlar."

Bacul ar putea fi amânat din cauza grevei

Eugen Ilea, reprezentant Federația Părinților: "Suntem și îngrijorați privind următorul calendar al educației pentru că dacă ne gandim un pic, și prin prelungirea acestei greve, cu siguranță, inclusiv examenele de sfarsit de an vor fi amânate, se va îngheța anul, ceea ce nu este normal pentru copiii nostri."

Primii care au de suferit sunt cei aproape 150.000 de elevi care au încheiat liceul acasă. De mâine, începe, teoretic, înscrierea la bacalaureat. Practic, şcolile vor fi închise. La Colegiul Caragiale din Bucureşti, norocul face ca cele două secretare să nu fie în grevă.

Problema e că elevii nu au mediile încheiate. Şi fără o situaţie finală, nu pot intra în niciun examen.

Dan Chihaia, profesoară de limba engleză: "Nu întrerupem greva pentru a încheia mediile, întrerupem greva doar când ni se vor satisface doleanțele. Eident că nu se pot înscrie dacă nu au mediile încheiate, înscrierea la bac începe chiar de mâine doar că probabil va fi decalat, dar profesorii sunt deciși pentru a nu încheia mediile."

Directoarea Colegiul Caragiale din Bucureşti: "Trebuie încheiate mediile și nici asta nu ar fi problema numarul 1. Consiliul profesoral este singurul abilitat să valideze situația școlară, abia atunci un elev e declarat absolvent de liceu, ori consiliul profesoral al nostru are 80 de profesori, 77 sunt în greva în continuare."

Elevii de clasa a 12-a au la dispoziţie doar zilele de luni, marţi şi miercuri să se înscrie. Joi, 1 iunie, e liber. Vineri 2 iunie e ,,punte,, către weekend. Iar luni, 5 iunie, e liber din nou - pentru că e a doua zi de Rusalii. Abia de marţi s-ar mai putea întoarce profesorii la clase, să rezolve situaţia.

Laviniu Lacustă, președinte USLIP Iasi: "Există riscul major ca să vorbim în primă fază de o perturbare a organizarii examenelor și dacă vom continua, am putea vorbi și de o decalare a datei examenelor naționale."

Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să accelereze negocierile

După demonstraţiile de săptămâna aceasta, cadrele din învăţământ şi-au dat întâlnire mâine, din nou, în faţa prefecturilor din mai multe oraşe din ţară. Iar marţi vor porni in mars din Piata Victoriei spre Palatul Cotroceni.

Marius Nistor, sindicalist: "Nu mai este o grevă doar pentru drepturi salariale, este o grevă a demnității."

Potrivit surselor Observator, premierul a mers azi la Guvern şi i-a cerut ministrului Muncii să accelereze negocierile cu profesorii. Nicolae Ciucă i-ar fi cerut lui Marius Budăi să finalizeze cât mai repede legea salarizării unitare a bugetarilor, astfel încât dascălii să primească lefurile mărite înainte de 15 iulie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Educaţie » Greva profesorilor. Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să urgenteze negocierile cu dascălii și să finalizeze legea salarizării unitare