Hackerii profită din plin de neatenţia tinerilor. Zeci de mii de materiale pentru şcoli şi universităţi, afectate
Şcolile şi facultăţile au început, iar hackerii profită din plin de neatenţia tinerilor care descarcă documente de pe internet fără să aibă grijă la securitatea dispozitivelor pe care le folosesc.
Şcolile şi facultăţile au început, iar hackerii profită din plin de neatenţia tinerilor care descarcă documente de pe internet fără să aibă grijă la securitatea dispozitivelor pe care le folosesc. În doar un an de zile, experţii au depistat zeci de mii de fişiere infectate, deghizate în materiale pentru şcoli şi universităţi.
Din august 2018 şi până în iulie 2019, specialiştii au descoperit peste 53 de mii de fișiere infectate sau potențial nedorite, deghizate în eseuri și manuale pentru școli și universități.
Acestea au fost utilizate în peste 360 de mii de atacuri asupra a o sută de mii de utilizatori care s-au trezit peste noapte cu dispozitivele infectate.
Cele mai multe atacuri au survenit din descărcarea manualelor găsite online. Pentru a evita costurile mari ale cărţilor, tinerii preferă să le descarce de pe site-uri pirat sau de pe diverse forumuri.
Per total, au existat 17.755 de amenințări sub forma unor cărți pentru studenți, cel mai adesea fiind false manuale de engleză, matematică și literatură.
Marea majoritate a amenințărilor ascunse erau sub diferite fișiere: de la publicitate enervantă, dar nu periculoasă până la cele care fură utilizatorului bani de pe cardurile băgate în aplicaţii.
Restul de aproape 36 de mii de amenințări au fost deghizate în eseuri și lucrări pe diverse teme care erau infectate cu tot felul de viruşi.
Pentru a nu cădea victime, studenții sunt sfătuiți să nu deschidă fişierele anexate la e-mail care par suspecte, să folosească de regulă cărţi achiziţionate de pe site-uri de încredere sau împrumutate de la biblioteci şi sub nicio formă să nu folosească stick-uri USB de la persoane necunoscute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰