Cu doar 3 zile înainte de începerea anului școlar, autoritățile nu au răspunsuri clare. Elevi, profesori și părinți așteaptă un anunț | Video
E ziua în care ştim că nu ştim nimic. Aproape trei milioane de elevi, peste 180 de mii de cadre didactice şi milioane de părinţi stau cu sufletul la gură pentru a afla ceva sigur despre cum va începe anul şcolar. La nivel de Guvern ni se spune că şcoala începe sigur-sigur luni. Şi atât. Realitatea din teren arată altceva: mimăm, de fapt, că suntem pregătiţi de prima zi de şcoală.
- Aproape trei milioane de elevi se pregătesc pentru începutul noului an școlar.
- 12 copii de la o grădiniță din Suceava au intrat în carantină, după ce educatoarea a fost confirmată cu coronavirus.
Părinte: Sunt foarte moi și ascuțite bucățile de plexiglas. Deja o învățătoare s-a tăiat pe acolo. Am tras de una ca să trag folia și a venit cu totul de pe bancă.
Aşa arată plexiglasul montat pe băncile dintr-o şcoală de top din Capitală. Părinţii sunt îngroziţi. Se tem ca cei mici să nu se rănească în timpul orelor.
Angajat școală: Au făcut cu colț ascuțit. Băi, nebunule, îi intră în ochi, că e transparent. Copilul nu îl vede. Uitaţi aici, mi-a luat pielea!
Isabel e elevă în clasa a XII-a. Peste câteva zile se va întoarce în bancă după şase luni. Prima impresie? În pandemie, totul arată altfel.
Isabel, elevă: Prin plexiglas se vede vălurit totul. E incomodantă chestia asta. Dacă dau un pic în ea cred că se dezlipeşte.
Paravanul e util doar în scenariul în care elevii stau perfect lipiţi de bancă.
Isabel, elevă: Aşa stăteam, era banca foarte mare. Trebuie să stau șase ore într-o zi în clasă. Nu aș putea să stau șase ore într-o asemenea poziție.
Cu trei zile înainte de începutul şcolii, nimeni nu ştie nimic clar.
Astăzi la ora 15, știm că școala începe pe 14 septembrie. În schimb, nu știm câți elevi se vor întoarce în bănci și câți vor învăța de acasă. Nu ştim orarul copiilor, câte pauze vor avea sau care va fi durata lor. Nu știm nici cum vor fi notați elevii care vor studia online.
În ziua în care ministrul Monica Anisie a anunţat că vom şti toate detaliile, nici la ora 18, când am dat ultimul telefon la Ministerul Educaţiei, nu am reuşit să aflăm ceva. 180.000 de cadre didactice şi aproape trei milioane de elevi, plus părinţii şi bunicii lor, aşteaptă orarul final. Pe grupurile de Whatsapp ale claselor apar frânturi de informaţii: "Luni şi marţi se iau doar manuale. De miercuri încep primii alfabetic pentru că nu au gata sistemul online! Elevii vor avea pauza fixă de 10 minute pentru nevoile fiziologice. În prima săptămână de şcoală, vom face numai dirigenţie".
Dorin Zăpadă, Școala nr. 131, București: Toate aceste protocoale, ordine, ghiduri dezorientative sunt făcute din birou. Așezarea lor pe situațiile concrete se află exclusiv pe spinarea școlii.
Ce se ştie sigur este faptul că mai multe şcoli din Capitală încep în scenariul roşu, după ce mai mulţi profesori s-au infectat cu SARS CoV 2: "Trecem pe scenariul roşu, online, ne organizăm. Trei persoane avem, din ce știu eu".
Situaţia nu mai e mai bună nici în ţară. Zeci de unităţi preferă scenariul roşu tot din acest motiv. La Suceava, 12 copii de grădiniţă sunt în carantină la domiciliu după ce educatoarea a fost testată pozitiv.
În vreme ce noi, părinții, profesorii, toți așteptăm răspunsuri clare la întrebări simple, guvernanții nu fac nimic altceva decât să dea din umeri.
Par că nu știu nimic și nu au soluții, deși totul frizează sfidarea.
Vicepremierul Raluca Turcan pune cireașa pe tort. Ne îndeamnă să ne descurcăm singuri.
Raluca Turcan, vicepremierul României: Cred că și părinții și elevii și profesorii care au semne de întrebare trebuie să țină legătura unii cu alții.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰