Video O nouă şansă la viaţă şi libertate, prin educaţie. Bogdan, deţinut şi elev în clasa a II-a, visează să-i poată citi poveşti fiului său
Zi de zi, peste 150 de deținuți din Timișoara se așază cuminți în bănci și încearcă să recupereze timpul pierdut. Sunt oameni care şi-au dat seama că şcoala vieţii nu le este suficientă. Vor să învețe să scrie și să citească sau să-şi continue studiile abandonate. Acum sunt după gratii, dar profită de programul "A doua șansă".
"Moș Ene. Este ora de culcare ... Apare un batrânel. Eşti Moş Ene, care vine pe la gene". În urmă cu un an îi era imposibil să facă asta. Acum Bogdan e în clasa a doua, iar peste câteva luni va putea citi povești cu copilul lui, căci ușile grele de fier i se vor deschide. Visează la libertate și să pregătește să înfrunte lumea cu alți ochi. Spune că a ajuns la Penitenciarul Timișoara dintr-o prostie. Una care l-a costat patru ani din viață. O regretă, dar nu mai poate da timpul înapoi. "Mă bucur că am șansa să pot să o iau de la început, să pot să învăț să scriu și să citesc. Şcoala vieţii e una, şcoala e altceva", spune Bogdan Nikolic, deținut, elev în clasa a II-a.
O altfel de şcoală, după "şcoala vieţii"
Obişnuiţi să se prezinte ca absolvenţi de şcoala vieţii, oamenii de aici învaţă că important e cu totul altceva. În cele opt săli de clasă amenajate la penitenciar, tipii duri devin elevi silitori. Chiar dacă socotelile nu le ies mereu. Dar, cu exercițiu, apar și rezultatele dorite. Pe lângă matematică, deținuții au ore de scriere în limba română, engleză, istorie sau chiar codul bunelor maniere. "Vreau să învăţ, pentru aia m-am trecut la şcoală, să învăţ, ca să ies cât de cât mai bine şi să nu ajung înapoi aici", mărturiseşte unul dintre deţinuţi. "M-am apucat ca să pot să citesc, să scriu. N-am fost în viața mea la şcoală".
Fiecare an școlar promovat le scurtează pedeapsa cu 30 de zile
"Încercăm să îi pregătim pentru o viață socială, pentru o viață profesională, fiecare descurcându-se în ritmul lui şi după competenţele și progresul lui", povesteşte Ionela Trușcă, profesor. "Ei sunt mai "norocoși" decat elevii obișnuiți, pentru că au şansa de a termina un an şcolar în 16 săptămâni", adaugă Laura Bălăngean, director Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă "Constantin Pufan" Timișoara. Aproximativ 150 de deţinuţi sunt înscriși în programul "A doua șansă". Au între 18 si 60 de ani, iar fiecare an școlar promovat le aduce un minus de 30 de zile la pedeapsă. Primul semestru se va desfășura online, din cauza pandemiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰