Antena Meniu Search
x

La ce facultăți te poți înscrie fără Bac în 2022

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2022 mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior. Tinerii pot urma cursuri organizate în cadru colegiilor universitare, cu o durată de 1 - 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării, potrivit Ministerului Educației.

de Redactia Observator

la 27.06.2022, 17:09

La ce facultăți te poți înscrie fără Bac în 2022
La ce facultăți te poți înscrie fără Bac în 2022 - Shutterstock

Examenul de bacalaureat 2022 s-a încheiat, iar pe 27 iunie au fost afișate notele înainte de depunerea contestațiilor. Rezultatele finale vor fi anunțate în 1 iulie. Candidații care nu au reușit să promoveze, mai au o șansă în sesiunea august - septembrie 2022.

Tinerii care nu au reușit să obțină o medie de trecere la examenul maturității nu trebuie să-și piardă speranța. Aceștia mai au o șansă să urmeze un sistem de învățământ superior chiar și fără diploma de bac. 

Este vorba de învățământul terțiar nonuniversitar, care se organizează la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de 1 - 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.

Facultăți la care te poți înscrie fără Bac în 2022

Pe acelaşi subiect
  • Universitatea Tehnică de Construcții București - Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB - detalii aici
  • Universitatea „Spiru Haret” București - Colegiul Universitar „Spiru Haret” - detalii aici
  • Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului - Colegiul de Învăţământ Terțiar
  • Nonuniversitar USAMVBT - detalii aici
  •  Universitatea din Piteși - Colegiul UPIT - detalii aici
  • Universitatea „Eftimie Murgu” - Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reşiţa - detalii aici
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca - Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN - detalii aici
  • Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Colegiul Universității Ovidius - detalii aici
  • Universitatea Danubius Galaţi - Colegiul Danubius - detalii aici
  • Universitatea din Petroșani - Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET - detalii aici

Rezultate Bacalaureat 2022, pe fiecare judeţ:

Bacalaureat 2022 - cum se calculează media

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele scrise, la care trebuie să obțină cel puțin nota 5 și să obţină media 6, la probele scrise.

Media generală de bacalaureat se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. Atenție, însă! Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba respectivă.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Rezultatele la Bacalaureat vor fi publicate anonimizat

Ministerul Educaţiei a precizat că, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - GDPR), rezultatele vor fi publicate cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Altfel spus, ca urmare a intrării în vigoare a GDPR, numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat. Fiecare elev va avea un cod generat de aplicația informatică, care va fi distribuit la examenul de bacalaureat..

Pe site-ul Edu.ro, luni, lista de note va fi însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia. Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Bacalaureat 2022 - calendar sesiunea de toamnă

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Astfel, Bacalaureat 2021 are şi o sesiune de toamă, organizată pentru elevii care nu au promovat examenul în prima sesiune, a celor care au promovat examenele de corigenţe.

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în sesiunile următoare. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5.

Calendar Bacalaureat toamnă, sesiunea august - septembrie 2022

  • 18 – 25 iulie 2022 - Înscrierea canddaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2022 - Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 17 august 2022 -  Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 18 august 2022 -  Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
  • 19 august 2022 -  Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 22 – 23 august 2022 -  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 24 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 25 august 2022 - Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 26 și 29 august 2022 -  Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 31 august 2022 - Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 1 – 2 septembrie 2022 -  Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2022 -  Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2022 - subiectele care le-au picat elevilor şi baremurile de corectare

Ministerul Educaţiei a publicat baremul de corectare pentru subiectele la limba română. Caragiale a fost vedeta subiectului. Caracterizare de personaj şi particularităţile unei comedii studiate au fost enunţurile de la subiectul al treilea, în timp ce la primul subiect elevii au primit un text la prima vedere de Nicolae Iorga. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Educatie » La ce facultăți te poți înscrie fără Bac în 2022