Antena Meniu Search
x

Video Mii de elevi lipsesc pentru că nu mai sunt bani pentru naveta de zeci de kilometri. Guvernul îi poate ajuta doar din februarie

Mii de elevi au lipsit azi de la şcoală. Mulţi dintre ei n-au avut bani de navetă, pentru că Ministerul Educaţiei nu a facut plăţile. Din februarie, promite ministrul Ligia Deca, dar până atunci copiii trebuie să se descurce. Naveta este unul dintre motivele abandonului şcolar în clasa a opta. Anul trecut, 4.500 de elevi au renunţat la şcoală, echivalentul a 178 de clase. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 08.01.2024, 20:52

Vezi și

Elevii se revoltă. Peste 60.000 de copii care fac naveta nu şi-au mai primit banii pentru transport. Statul nu a virat sumele la timp, nici lor, şi nici transportatorilor, care refuză să îi mai ducă gratuit la şcoală. În 14 judeţe nu au fost încheiate contractele. 

Drumul spre abandon școlar: elevi fără bani de navetă

"Aproape o sută de elevi fac naveta zilnic, asta înseamnă aproximativ patru clase. Este destul de dificil. Sunt destui părinți care nu își pot permite să plătească 400 de lei lunar plus pachețelul", spune Maria Sîrbu, director Liceul Constantin Brâncuși, Craiova.

Alexandru este în clasa a noua şi a putut să meargă la liceu, la oraş, bazându-se pe banii pentru transport. Face în fiecare zi 25 de kilometri din satul lui până la Craiova.

Pe acelaşi subiect

"Este greu sa ma scol dimineata si sa platesc si am mai multi frati si trebuie sa economisesc si eu bani, pentru mine pentru ei, sa iau haine, sa iau mancare, este mult sa platesc la abonament. 290 pe trei saptamani, acum s-a scumpit 3 milioane si ceva", povestește Mihai Alexandru Ciprian, elev.

La Botoşani, aproape 400 de copii au fost absenţi în prima zi de şcoală. Majoritatea, din acest motiv. "Elevii din județul Botoșani își plătesc singuri transportul, majoritatea dintre ei. Avem un singur operator care a continuat să asigure și pentru luna decembrie transportul gratuit", a declarat Cristina Băcălucă, inspector adjunct Botoșani.

Promisiunile Ministerului Educației

Ministrul Educaţiei dă asigurări că situaţia se va rezolva de luna viitoare. Până atunci, fiecare se descurcă aşa cum poate. "Unde există contract de transport public se emite transport gratuit direct elevului, acolo unde nu există vor primi suma forfetară. Lucrurile vor intra în normal după luna februarie", susține Ligia Deca, ministrul Educației.

Doar ce elevii spun că întârzierile au devenit noul normal. "Sunt elevi care nu și-au primit bursele din diferite județe ale țării. Îi transmit doamnei Deca doar să își dea demisia", spune Ioana Stamatin, vicepreședinte Asociația de Elevi din Constanța.

Aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a au abandonat școala în 2023, echivalentul a 178 de clase cu 25 de copii. Un studiu World Vision arată că 2 din 10 părinți din mediul rural nu-și pot susține financiar copiii să continue studiile la liceu.

Modulul trei începe cu proteste şi doar câteva certitudini: va fi un an şcolar cu multe vacanţe. Următoarea, chiar luna viitoare, vacanţa de schi, care va fi flexibilă pentru fiecare judeţ.

"Până la urmatoarea vacanţă vin şi emoțiile pentru cei din anii terminali. Simulările pentru clasa a opta încep pe 5 februarie, iar pentru elevii de clasa a douasprezecea, pe 4 martie. Examenele - Evaluarea Națională va avea loc între 25 si 28 iunie. Bacalaureatul incepe pe 17 iunie cu probele orale, iar pe 1 iulie are loc prima probă scrisă. Urmează rezultatele și apoi binemeritata vacanță de vară!", spune Mădălina Iacob, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Mii de elevi lipsesc pentru că nu mai sunt bani pentru naveta de zeci de kilometri. Guvernul îi poate ajuta doar din februarie