Antena Meniu Search
x

Ministrul Educației, anunț important înainte de începerea noul an școlar: "7000 de elevi vor fi nevoiți să învețe în online, săptămâna viitoare"

Ministrul Educației a declarat, duminică, la o întâlnire cu părinții elevilor de la Școala Ferdinand din Capitală, că au fost identificate 253 de școli care aveau probleme din perspectiva asigurării condițiilor de protecție sanitară, dar în cea mai mare parte au fost remediate. Sorin Cîmpeanu a transmis că luni, "99 la sută dintre elevi vor începe școala cu prezență fizică".

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 12.09.2021, 14:26

Ministrul Educației, mesaj înainte de începerea noul an școlar: "99 la sută dintre elevi vor începe școala cu prezență fizică" - Hepta

UPDATE 14.15 - Sorin Cîmpeanu: 7000 de elevi vor fi nevoiți să învețe în online, săptămâna viitoare

Ministrul Educației a anunțat, în urma ședinței cu prefecții, că, în urma deficiențelor constatate pe parcursul ultimelor două săptămâni, "situația s-a remediat total la două capitole".

"Este vorba despre cele 53 de unități de învățământ care nu aveau stocuri suficiente de materiale de dezinfecție și igienă, acum, s-a rezolvat integral acest capitol. Al doilea capitol se referă la cele 460 de școli, care nu aveau stocuri de măști de protecție. Situația poate fi considerată rezolvată, stocurile sunt pentru cel puțin o lună, din momentul începerii școlii", a declarat ministrul.

De asemenea, din cele 253 de școli, care nu aveau îndeplinite condițiile de protecție sanitară, peste 50 de școli au rezolvat situația între timp.

Pe acelaşi subiect

"În cele 12 localități în care s-a depășit rata de infectare de 6 la mie învață 2.400 de elevi. Se adaugă școlile care au probleme de infrastructură. În București, doar opt școli vor învăța în online. În total, în București rămân 2.723 de elevi care vor învîța online săptămâna aceasta. În țară, există încă 2000 de elevi care, din păcate, vor învăța online. Deci, în total, 7000 de elevi vor fi nevoiți să învețe în online, săptămâna viitoare", a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației:

- Vom avea la ora 13.00 o ședință cu toți prefecții, toți inspectorii școlari, cu primul ministrul și ministrul de Interne în care vom vedea stadiul remedierii cu privire la condițiile necesare începerii școlii. Aveam 253 de școli care aveau probleme din perspectiva asigurării condițiilor de protecție sanitară, 37 în Dolj, în București 28. Săptămâna trecută problemele au fost identificate prin vizite la fața locului și în cea mai mare parte a situațiilor au fost remediate.

- Sunt convins că vor rămâne foarte puține acele școli unde nu s-au remediat problemele. În Dolj, de exemplu, care avea cele mai multe probleme a beneficiat de schimbarea inspectorului școlar general de către ministrul Educației. Adică, deficiențele de management în pregătirea școlilor se plătesc.

- Marea majoritate, 99 la sută dintre elevi vor incepe scoala cu prezență fizică. Există acele situații, cele 12 localități în care s-a depășit rata de infectare de 6 la mie, unde învață 2.400 de elevi. Se adaugă acele școli, care, din cauza problemelor de infrastructură, nu pot asigura prezența fizică pentru toți elevii. 2.400 de elevi înseamnă sub 1 la mie.

În București, "rata de infectare cu coronavirus ar putea ajunge la 6 la mie undeva la jumătatea lunii octombrie"

- În Capitală vor fi alte nouă unități școlare în care, parțial, procesul de învățământ va trebui asigurat online, din cauza problemelor de infrastructură, din cauza lucrărilor de renovare, care nu au fost finalizate la timp. Erau zece unități de învățământ în București, o grădiniță și nouă școli, s-a rezolvat problema în Colegiul Ferdinand, așa că au rămas nouă unități de învățământ, o grădiniță și opt școli în care, pe baza nerespectării condițiilor contractuale, încheiate de primării cu constructori, nu s-au finalizat lucrările de renovare. Deci va exista o problemă pentru un număr de elevi pe care sunt convins că doamna inspector școlar din București îl va putea anunța.

- În București, în luna august, rata de infectare a crescut de 6 ori. Suntem pe un trend de creștere. Dacă nu înțelegem importanța vaccinării, dacă se păstrează matematic acest trend de creșetere există posibilitatea să se ajungă la o rată de infectare de 6 la mie undeva la jumătatea lunii octombrie. Îmi place să cred că trendul vaccinării va crește și cel al ratei de infectare va scădea. 

- Dacă se va depăși 6 la mie, creșele și grădinițele vor continua, elevii din învățământul special vor continua să vină cu prezență fizică. Pentru toți ceilalți elevi sunt convins că perioada de întrerupere a școlii va fi scurtă, chiar dacă va exista o depășire a ratei de infectare de 6 la mie.

Recuperarea se face foarte greu, doar în timp şi cu implicarea fiecărui profesor

Sorin Cîmpeanu, a afirmat că doar 246.000 de elevi au fost înscrişi în programul de recuperare a pierderilor generate de pandemie şi asta în luna de vârf.

”Vă dau un răspuns foarte onest. În luna de vârf, luna mai, am avut 246.000 de elevi  înscrişi în programul de ore remedial. Numărul celor care  au suferit pierderi pe parcursul perioadei de criză sanitară, cu învăţământ online, n condiţiile în care n-am avut peste tot conectivitate, n-am avut echipamente, n-am avut conţinut digital, n-am avut profesori formaţi pentru predarea online şi n-am avut platforme de evaluare online, pierderile au fost foarte mari. Recuperarea s-a făcut într-o măsură mică. Vom continua anul acesta”, a declarat ministrul Educaţiei.  

Sorin Cîmpeanu a precizat că recuperarea se face foarte greu, doar în timp şi cu implicarea fiecărui profesor. ”De aceea, este nevoie să nu amplificăm aceste pierderi şi să facem tot posibilul, prin respectarea regulilor sanitare, prin vaccinare, ca să putem avea şcoală cu prezenţă fizică. Cât sunt ministru al educaţiei voi face tot ce ştiu mai bine pentru prezenţa fizică în şcoli, în limitele de competenţă”, a conchis ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Ministrul Educației, anunț important înainte de începerea noul an școlar: "7000 de elevi vor fi nevoiți să învețe în online, săptămâna viitoare"