Video În ce condiții începe școala: La rata de infectare peste 6 la mie, elevii trec în sistem online. Masca, obligatorie la ore
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică, iar după depăşirea acestui prag rămân deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special. Ministrul a anunţat că a fost elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii, dar va fi semnat după avizul CNSU.
LIVE: Observator a transmis în direct declarațiile privind începerea școlii
"Doresc să mulțumesc Ministerului Sănătății pentru colaborarea foarte bună, dar și INSP, CNCAV, CNSU. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate școlile, creșele și grădinițele rămân deschise în format fizic. După atingerea ratei de 6 la mie, școlile trec în online, iar creșele și grădinițele rămân deschise. După depășirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activitățile remediale. Ordinul este în forma finală, dar el va fi semnat după ce vom fi abilitați de CNSU. Sunt precizate toate situațiile în care apare un caz de infectare, ce se întâmplă. Credem că am acoperit toate situațiile posibile", a declarat Sorin Cîmpeanu.
"Măsurile de prevenție - distanțarea fizică, aerisirea cvasi-permanentă - se mențin. Se menține obligativitatea purtării măștii în interior. Recomandăm purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am precizat și niște condiții în care măștile textile pot fi purtate - să acopere gura și nasul. Continuăm să testăm în școli și ne pregătim să vaccinăm în școli. Pentru copiii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, există două situații - copiii care au fost vaccinați pot continua să învețe față în față, dacă apare un caz. Ceilalți rămân în clase. Masca în aer liber, în curtea școlii, purtarea măștii nu este obligatorie, cu excepția acelor festivități de deschidere a școlii, când este aglomerație", a precizat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Elevii pot purta măști textile în timpul cursurilor
Ministrul Sănătăţii a precizat că s-a ajuns la un consens privind tipul de mască purtat, astfel că, deşi MS a recomandat purtarea măştii de tip medical, a revenit cu condiţiile pe care măştile textile trebui să le îndeplinească pentru a fi acceptate, inclusiv aceea de a acoperi corect faţa şi bărbia. "Sunt interzise alte tipuri de dispozitive care mai sunt folosite", a subliniat ministrul. "Testăm în şcoli şi ne pregătim să vaccinăm", a anunţat Mihăilă.
Conform ministrului Sănătăţii, când apare un caz pozitiv, dacă vorbim de clase de învăţământ preşcolar şi până la clasa a 6-a , elevii din clasa celui depistat pozitiv vor continua online 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative. Testarea are loc în şcoli. Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua 14. Pentru cei de la clasa a 7-a până la liceul, dacă apare un caz, copiii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe online pentru 14 zile, cu posibilitatea testării cu ziua a opta. Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii.
Festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi limitate la o oră şi jumătate
"Pe 1 august, în Bucureşti aveam 0,13 la mie rata de infectare. Pe 31 august rata era de 0,78 la mie, de şase ori mai mare. Şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie a ratei de infectare, având în vedere acţiunile prin care susţinem importanţa vaccinări, vom reuşi să coborâm acest ritm de multiplicare cu şase pe lună. Dacă ajungem la 6 la mie, nu am competenţe medicale, dar din perspectivă matematică va fi o perioadă scurtă până când ne vom întoarce la 6 la mie. Îmi exprim speranţa în nume personal", a declarat ministrul Educaţiei.
Ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică:
S-au vaccinat 5% dintre elevii cu vârsta între 12 – 15 ani şi peste 20% din categoria de vârstă 16 – 19 ani
Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, că s-au vaccinat 5% dintre elevii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi peste 20% dintre cei din categoria de vârstă 16-19 ani. "Este vorba de 34.709 levi din categoria de vârstă 12 – 15 ani, reprezentând aproape 5%, un progres important faţă de ultima raportare de 5.000 de elevi cu vârsta între 12 – 15 ani. Pentru cei cu vârsta între 16 şi 19 ani avem 153.000 de vaccinaţi astăzi, un progres de trei mii faţă de ultima raportare. Peste 20%", a transmis ministrul Educaţiei.
El a precizat că este nevoie de acţiuni de informare pentru creşterea ratei de vaccinare în rândul elevilor. "Şi 5%, şi 20% înseamnă peste media naţională, care nu este prea sus. E nevoie de un efort comun, este nevoie de acţiuni de informare care au demarat deja, există în fiecare şcoală o persoană desemnată pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi pentru a putea răspunde părinţilor la orice fel de întrebări despre vaccinare", a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Sănătăţii: Nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util cu măşti toate şcolile
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat sâmbătă că nu ştie dacă dacă până la începerea noul an de învăţământ vor ajunge măşti de protecţie pentru elevi în toate şcolile, precizând că se vor face eforturi ca măcar pentru unele cazuri selectate să fie disponibile aceste măşti. Cu două zile în urmă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunța că autorităţile se vor asigura că la nivelul fiecărei şcoli există un stoc suficient de măşti de protecţie pentru ca elevii să poată beneficia de acestea, în condiţiile în care la începutul anului de învăţământ în unităţile şcolare va fi permisă doar masca medicală, nu şi masca textilă.
"Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. (...) Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile", a explicat Ioana Mihăilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰