Antena Meniu Search
x

Nelu Tătaru a anunțat regulile pentru începutul anului școlar: "Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere"

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, într-o conferință de presă comună cu ministrul Educației, Monica Anisie, faptul că declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală a fost eliminată, urmând ca triajul să se facă observațional.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 01.09.2020, 12:02

Nelu Tătaru a anunțat regulile pentru începutul anului școlar: Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere - Observator
  • Declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală a fost eliminată, urmând ca triajul să se facă observațional.
  • Anisie a anunţat că va fi activat un portal în care părinţii şi elevii să găsească toate informaţiile necesare referitoare la anul şcolar.

Nelu Tătaru a transmis că directorii intituțiilor de învățământ vor alege scenariul pe care îl vor aplica pentru noul an școlar. O vor face sub atenția DSP-urilor și a inspectoratelor.

"Începând cu 15 mai am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasi normală. Explicam atunci că avem condiții pentru anumite relaxări. Am avut o creștere a numărului de cazuri. 1 septembrie vine cu o nouă serie de relaxări, se redeschid restaurantele, cinematografele, dar cel mai important se redeschid școlile. Guvernul are această misiune de a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță, dar acesta trebuie să fie un efort comun. Decalogul trebuie respectat: distanțare, dezinfectare, purtarea măștii.

Plecând de la experiența examenelor naționale, unde am impus măsurile de distanțare și protecție sanitară, am adaptat acele reguli și pentru începutul anului școlar.

Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ trebuie să înceapă. Dacă respectăm regulile, aceea creștere a numărului de cazuri, riscul asumat, poate fi acoperit.

Pe 7 septembrie va fi prezentată situația fiecărei școli. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație trebuie să comunice în ce mod au decis să înceapă școala. Scenariile prezentate acum 2 săptămâni sunt valabile și acum. Trebuie să fie respectată distanțarea, este nevoie de culoare de siguranță pentru toți elevii și o diferențiere a programului pentru clasele primare.

Nu va mai fi acea declarație pe proprie răspundere, va fi triaj observațional. Când e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Dacă un copil e suspect, e cantonat până la o evaluare medicală.

Fiecare copil va fi însoțit, și orice decizie va fi luată cu acordul părinților. Regulile impuse le vom respecta în funcție de fiecare scenariu în parte. Credem că majoritatea școlilor pot opera în scenariul 1, dar rămane la latitudinea școlilor​", a spus Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului, copiii de la grădiniță, până la cinci ani, nu vor purta mască.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La rândul său, ministrul Educației a anunțat că va fi deschis un portal de informare dedicat anului acesta, intitulat educatiacontinua.edu.ro.

"Acolo, părinţii, elevii, profesorii, toţi cei interesaţi vor găsi informaţiile necesare privitoare la acest an şcolar care începe astăzi.

Întrucât în spaţiul public sunt atâtea întrebări la care se aşteaptă răspunsuri şi ştiu şi înţeleg toate aceste întrebări ale părinţilor, elevilor, uneori chiar şi ale profesorilor, am decis să deschid o linie de Telverde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor adresate de către părinţi şi elevi, iar pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde, pentru a veni în sprijinul acestora", a declarat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației a spus și că 94.000 de profesori au fost deja formați, iar pentru alții sunt  în derulare astfel de programe.

"Cred că revenirea la educație trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor, a părinților, a copiilor, a profesorilor, a autorităților. Să realizăm cu toții un parteneriat în așa fel încât riscul îmbolnăvirii să fie diminuat", a conchis Anisie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Nelu Tătaru a anunțat regulile pentru începutul anului școlar: "Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere"