Video Noua lege a Educaţiei îi revoltă pe părinţi. Vor limba română la BAC: "Cu certitudine că nu există echitate"
Asociaţiile de părinţi au fost convocate astăzi la Minister pentru consultări pe noua lege a educaţiei. Nu sunt de acord cu admiterea separată la colegii şi cer insistent introducerea unei probe de limba română în noul Bacalaureat. Discuţii aprinse sunt şi despre muzică, desen, religie şi sport. Părinţii vor calificative, în loc de note. Profesorii se opun şi spun că în felul acesta disciplinele se vor transforma în opţionale.
Cu zeci de pagini de modificări la legea educaţiei s-au prezentat asociaţiile de părinţi în faţa ministrului. În total, 105 amendamente, cele mai multe despre examenele naţionale. Părinţii cer un examen unic la nivel naţional, nu pentru fiecare colegiu în parte.
Noua lege a educaţiei îi revoltă pe părinţi
Părinţi: Putem să facem o paralelă cu admiterea la clasa a cincea. Acolo unde sunt discuţii în fiecare an, acolo unde subiectele sunt făcute de către profesorii din acel colegiu, acolo unde intră elevii care intră meditaţii cu acei profesori. Cu certitudine că nu există echitate.
- Este imposibil că un elev din rural să vină să facă meditaţii cu aceşti profesori.
- Fără meditaţii nu se poate?
- Nu se poate!
La Bacalaureat le place mai mult varianta actuală decât cea propusă de Sorin Cîmpeanu.
Părinţi: Copiii atunci când intră în liceu urmează profil diferit, uman, real şi vocaţional, nu putem vorbi despre echitate aşa în organizarea acestui examen.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Presiuni se fac şi pentru introducerea unei probe separate de limba şi literatura româna. În acest moment, draftul arată doar o probă scrisă obligatorie care combină noţiunile de limbă română cu matematica şi celelalte ştiinţe.
Părinţi: Vorbim de câţiva ani de analfabetism funcţional, competenţă de literaţie, dar scoatem limba română şi o băgăm laolaltă cu alte discipline!
Şi acordarea burselor reprezintă o problemă în acest moment.
Iuliana Constantinescu, părinte: Draftul legii spune că şcolile vor avea decizia cui acordă burse. Vom ajunge ca un elev dintr-o şcoală să ia bursă, şi altul, chiar din altă să nu ia bursa.
Dezbaterile pentru noua lege se vor termina pe 24 august, iar în septembrie legea va fi trimisă către Parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰