Antena Meniu Search
x

(P) Cărți pe care părinții le pot oferi adolescenților

Adolescența este perioda de tranziție, de la copilărie la maturitate, ce începe cu pubertatea, în jurul vârstei de 10-12 ani, și se continuă până la aproximativ 20 ani. În această perioadă tânărul trece prin schimbări majore, conflicte interioare și rebeliune, ce sunt legate de maturizarea sexuală și formarea unei identități independente. Dezvoltarea corectă are la bază activități ce-l simulează să își dezvolte caracterul, abilitățile de comunicare, să își descopere talentele și pasiunile, să învețe să ia decizii și să aibă încredere în forțele proprii.

de Redactia Observator

la 31.08.2021, 16:03

(P) Cărți pe care părinții le pot oferi adolescenților

În această perioadă, dacă este deja familiarizat cu cititul, adolescentul poate găsi sprijin și lămuriri în poveștile de viață ale persoanelor ce au trecut prin experiențe similare puse în paginile unor cărți. Cititul are multiple beneficii în sine și anume: dezvoltă vocabularul și comunicarea, abilitățile de ascultare și memorie, introduce concepte noi, oferă informații despre lumea încojurătoare.

Iată câteva cărți educative, pe care i le poți dărui în diferite momente speciale din viața copilului tău.

Sexul pe înțelesul adolescenților, autori Nikol Hasler și Michael Capozzola, este un ghid necenzurat al corpului și sexului făcut în siguranță, o carte bine documentată și pe înțelesul adolescenților. Informațiile sunt foarte utile pentru un tânăr începător în acest domeniu (de multe ori considerat subiect tabu și mai dificil de abordat de către părinți), oferind acestuia oportunitatea de a discuta subiectele sensibile.

Viața sexuală. Biblioteca medicală a familiei, de Larousse, pune la dispoziția cititorilor reperele anatomice și împlinirile sexuale, privite din perspectiva realității medicale a secolului XXI. Prin prisma unei pedagogii îndrăznețe, această carte oferă tinerilor informații directe și pertinente, avertizându-i asupra eventualelor pericole, ascunse în spatele micilor scăpări.

Tehnici de învățare, de Georgiana Gerea, pune la dispoziția elevilor și adulților, metode de învățare accelerată prin intermediul unei cărți lansate anul acesta. Un ghid de învățare ce explică diferențele dintre procesele de învățare, necesar adolescenților pentru a înțelege cum funcționează și a-și dezvolta: memoria, citirea rapidă și fotocitirea. Autoarea este trainer și are un site prin care ajută în special elevii și studenții să își atingă potențialul.

Arta De A Te Iubi, scrisă de Cristian Stan, vine în ajutorul adolescenților într-o perioadă de frământări și căutări, cu informații simple, culese din experiențele petrecute în societatea românească, și exerciții practice, pentru cei ce doresc să le aplice în viața lor, pentru a se cunoaște și dezvolta. Autorul transmite mesaje directe și simple, care se pot rezuma la: învață, aplică, inspiră-te. Pe site-ul cu același nume, găsești și cartea în format audio.

Cărți online – oferte eMAG

De ce țipăm? Arta dezacordului productiv, de Buster Benson, este utilă să o oferi copilului tău, dacă este în perioada când cearta cu tonuri ridicate vă transformă relația într-un calvar. Deși este de citit și pentru tine, în calitate de părinte, cartea oferă adolescentului o abordare nouă a disputelor, din care poate învăța că acestea pot fi necesare și folositoare, dacă știe cum să le facă față și cum să le rezolve. Pare incredibil, dar autorul arată cum cearta se poate transforma în discuție ce îl poate învăța pe cititor să fie mai eficient și mai productiv, îmbunătățindu-și capacitățile de comunicare.

Cărți de beletristică cu povești de viață ce oferă tinerilor adevărate revelații despre ce înseamnă viața, îndemnându-i să ia exemplu, să își înfrunte temerile și să îndrăznească.

Toate acele locuri minunate, autor Jennifer Niven, este o poveste de dragoste ce împletește iubirea cu tragicul, spusă adolescenților într-o manieră directă, și care aduce în atenție probleme actuale cu care aceștia se confruntă.

O poveste haioasă, de Ned Vizzini, prezintă povestea de viață a unui elev de liceu copleșit de presiunea așteptărilor, ce arată cum te poți ridica de pe fundul prăpastiei. Este una din acele cărți în care un tânăr se regăsește, deoarece situațiile prin care trece sunt asemănătoare cu ale personajului.

Cititorul din peșteră, scrisă de Ruy Zink, este cea mai potrivită dintre cărți pentru a-l încuraja pe adolescent să citească. Îmbinând umorul și fantezia, autorul îl poartă pe cititor prin lumea poveștilor, pledând pentru lectură și literatură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » (P) Cărți pe care părinții le pot oferi adolescenților