Antena Meniu Search
x

O săptămână până începe școala. Cum trebuie să-și ajute părinții copiii pentru a se adapta la programul de școală

A mai rămas o săptămână până începe şcoala, iar părinții se luptă deja cu programul copiilor. Indiferent de vârstă, elevii au nevoie de câteva zile să se pregătească pentru schimbare. Cel mai important: modificarea orelor de somn.

De Mădălina Iacob la 02.09.2019, 22:55
Vezi și

A mai rămas o săptămână până începe şcoala, iar părinții se luptă deja cu programul copiilor. Indiferent de vârstă, elevii au nevoie de câteva zile să se pregătească pentru schimbare. Cel mai important: modificarea orelor de somn. Altfel, trecerea bruscă la noul orar va scădea performanţele şcolare. Şi nu vor avea energie pentru zilele în care programul de elev e la fel de încărcat ca cel al unui adult. 

Mai puţin de 7 zile până când ceasul va suna şi mai devreme de atât. Pe Charlize și Karim, îi aşteaptă multe dimineţi în care deşteptarea se va da la ora 6. Pentru că se întorc la şcoală, iar programul este foarte aglomerat.

”Ma trezesc la ora 6.00 sau 6 și jumătate, orele incep la 8 și un sfert si terminam la 3.00. Când merg acasă, poate merg direct la canto, mananc, apoi teme si ma culc la 7.00 sau 7 și jumătate”, spune Charlize.

”Dimineata sunt prea obosit, nu pot sa ma ridic repede, trebuie sa mai stau putin in pat”, spune Karim.

Trecerea bruscă de la programul de vacanță la cel de școală îi poate afecta serios pe copii. Mai ales pe cei mici, care fac trecerea de la grădiniță, la clasa zero, sau pe cei care își schimbă orarul de dimineață, cu cel de după-amiază sau invers. Tocmai de aceea, medicii le recomandă părinților să-şi pregătească din timp copiii pentru noul "fus orar".

GABRIELA MAALOUF, mamă: Cu o saptamana inainte incepem sa scadem ora la care se culca. Daca in vacanta se lungesc spre 9.00 – 10.00, inainte sa inceapa scoala incepem sa se culce la 8.00 - 8 și jumătate. Ca atunci cand incepe scoala sa fie si mai devreme. La noi asta a fost cheia succesului.

Așadar, primul pas, somnul. Orice formă de tehnologie trebuie eliminată înainte de culcare.

OANA DELEANU, somnolog: Mai ales adolescentii, dar si copiii in general, au in proprotie destul de mare o tulburare de somn, de ritm circadian, care se cheama intarzierea fazei somnului. Toate au fost demonstrate ca scăzând performanța scolara.

Al doilea pas este adaptarea la noul orar. Mai ales că mulţi elevi învaţă chiar şi în trei schimburi - de la 7 dimineaţa, de la 12.00 sau chiar de la 14.00 la 19.00.

MARINA MANEA, purtător de cuvânt al ISMB: Aceste unitati despre care vorbim, 11 la numar, sunt suprapopulate in principal din cauza faptului ca serviciul parintilor se afla in proximitaea unităților de învâțământ, aceștia recurgând la celebrele vize de reședință.

Elevii nu au de ales, aşa că pot doar să-şi găsească cele mai bune ore de concentrare şi să-şi dozeze energia pentru studiu în funcţie de noul orar.

IULIA BĂLTĂREȚU, psiholog: Ar fi foarte important sa imbine timpul petrecut cu activitati placute cu cel pentru examen. Riscul si capcana în care pica multi parinti si, automat, le transmit si adolescentilor, e sa petreci tot timpul invatand, stai si invata, nu ai voie sa te relaxezi. e un an foarte greu. Cu cat pui mai multa presiune pe adolescent, cu atat el nu o sa poata sa invete

Ca sa afle cea mai buna perioada de concentrare pentru ei, copiii cu programul incarcat ar putea incerca un exercitiu simplu. Specialistii le recomanda sa retina un text dimineata si un text similar seara. Apoi sa analizeze rezultatele impreuna cu parintii lor.

Marți, la Observator, vedeţi cum trebuie gestionată cea mai grea problemă a elevilor, care le poate distruge sănătatea: ghiozdanul. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Educatie » O săptămână până începe școala. Cum trebuie să-și ajute părinții copiii pentru a se adapta la programul de școală