Video Părinţii care vor şcoală online îşi ţin copiii acasă cu riscul de a primi absenţe nemotivate. Avertizează şi cu proteste de săptămâna viitoare
Părinţii vor ca şcoala să treacă în online, autorităţile insistă ca elevii să rămână în bănci. Asociaţiile de părinţi cer închiderea şcolilor măcar pentru două săptămâni în localităţile unde rata de infectare a trecut de pragul de 6 la mia de locuitori. Cer miniştrilor de la Sănătate şi de la Educaţie soluţii. Avertizează şi cu proteste de săptămâna viitoare în Capitală.
Sute de părinţi scriu pe grupurile online ca le este teamă să îi mai ducă pe elevi la şcoală. Au început deja să îi ţină acasă, chiar şi cu riscul de a primi absenţe nemotivate.
Eugen Ilea, vicepreședinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar: Am zeci, mii de solicitări din partea părinților care doresc să se treacă în online cel puțin poate pentru o perioadă de două săptămâni.
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a trimis o scrisoare către ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii prin care cere ca acolo unde incidenţa trece de şase la mia de locuitori, consiliul şcolii să aibă libertatea de a decide ca orele să se mute în online. Fără birocraţie. Cea mai mare problemă e în Capitală.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: Teama este îndreptățită. Riscul este imens în condițiile în care aceşti copii străbat aceste comunităţi, copiii nu sunt parașutați de acasă și școală este cel mai sigur loc. Școală nu mai cel mai sigur loc.
- Părinţii cer închiderea "de urgenţă" a şcolilor în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la...
- Părinții se tem să își mai lase copiii la școală şi acuză că raportările la DSP nu sunt cele reale: ''Nu...
- Ministrul Educaţiei anunţă că 77,5% dintre părinţi nu vor vaccinare pentru copiii lor. Cîmpeanu: "Este o...
Cu orarul complet dat peste cap, cu zile în care o clasă pleacă, iar alta vine, nici nu mai reuşesc să facă faţă.
Cristina Senoş, învăţătoare: Unii își doresc să își aducă copiii la școală, altora le este teamă de aceste îmbolnăviri, sunt cam dese, ar dori ca cel puțin două săptămâni să ne desfășurăm orele online.
Reporter: Credeţi că ar fi o soluţie?
Cristina Senoş, învăţătoare: Încep să cred că da....
Părinţii se împart deja în două tabere
În Capitală, doar în această săptămână s-au închis 37 de şcoli. Adică mai bine de jumatate din numarul claselor de aici sunt afectate de îmbolnavirile cu COVID-19. Sunt părinţi, însă, care îşi doresc ca şcoala să funcţioneze în continuare faţă în faţă.
''Deschise, cel mai bine, părerea mea, online-ul nu e ce fac ei la școală. Mă tem, dar nu vreau. Mai bine la școală.''
''Vă temeţi de îmbolnăvirea copilului?
Mă tem, dar mi se pare mai corect să învețe fizic.Sunt atâtea situații cu părinți care nu au cu cine să lase copiii.''
Autorităţile nu cred că problema principală e la şcoli, aşa că n-au de gând să schimbe regulile.
Raed Arafat: Puteam să luăm și alte decizii și situația să fie la fel. Puteau copiii să se infecteze inclusiv din stradă sau din mall-ul în care se plimbă. Dacă cineva vine și spune că școala este cauza principală și trebuie să fie găsită altă soluție, normal, este dreptul oricăruia din comitet să revină și să spună: "Aici este o problemă! Hai să o reanalizăm".
Acoperirea vaccinală rămâne în continuare scazută în rândul elevilor. Peste 50 de mii de copii cu vârste curpinse între 12 și 15 ani au făcut cel puțin o doză de vaccin. Iar asta înseamnă undeva la 6 la sută dintre ei. Mai departe, următoare categorie, 16-19 ani are o rată de acoperire vaccinală de 22 la sută. Asta înseamnă un total de aproape 30 la sută de tineri vaccinați. Formularele completate de părinţi arată că doar şapte la sută ar fi de acord cu vaccinarea copiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰