Antena Meniu Search
x

Planuri mărețe pentru elevii români: în 10 ani ar trebui să treacă de la tablete lipsă la experți în tehnologie

Ai noştri tineri vor fi cei mai pregătiţi din lume pentru viitorul digital: promisiuni măreţe cât pentru două cincinale de la Ministerul Educaţiei. Şcoli smart şi aptitudini digitale de la grădiniţă, când nici măcar nu sunt tabletele atât de necesare pentru educaţia online în pandemie. Cum mai este mult până departe, singurele schimbări pe termen scurt ar putea fi renunţarea la teze şi olimpiade în acest an.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.10.2020, 22:31

Vezi și
  • În următorii 10 ani, copiii ar trebui să devină adevărați experți în tehnologie
  • Singurele schimbări pe termen scurt ar putea fi renunțarea la teze şi olimpiade în acest an

Internet în toate şcolile, educație digitală de la grădiniţă, şcoli smart si materii integrate. Sunt planurile măreţe ale noii strategii în educaţie. Şi promisiuni de la nivel înalt avem cât pentru două cincinale. 

Jean Badea, Subsecretar de stat: ''Ne dorim ca în zece ani, sistemul de educație din România să genereze cei mai bine pregatiți angajați din lume din perspectiva utilizării tehnologiei indiferent de domeniu.'' 

Noţiuni ca de pe altă planetă pentru majoritatea elevilor si părinţilor din România. Dacă pandemia ar fi putut fi ocazia perfectă pentru digitalizarea învăţământului, am ratat cu brio obiectivul. Mulţi elevi încă mai așteaptă conectarea la școala online. 

Monica Anisie, Ministrul Educației: ''Pentru cei care vor spune că este prea tarziu, le propun să se uite la copiii lor care se află la școală. Pentru generațiile viitoare nu este prea târziu. Avem nevoie de implicarea tuturor.'' 

Schimbarea şi strategia încep metodic cu un chestionar. Copiii, părinţii şi profesorii trebuie să completeze un chestionar pe site-ul smart.edu.ro. În funcţie de răspunsuri, va apărea până la finalul anului o schiță de proiect, pentru a aduce educaţia în secolul XXI. Însă, drumul până la primele şcoli smart în ţara cu sute de şcoli cu toaletă în curte şi fără canalizare este lung. 

''Am un copil mai mare care nu reușește să se conecteze din cauza sistemului care nu merge'', spune un părinte. 

Momentan, părinţii sunt principalul sprijin pentru copiii care învață online. La nivel naţional, sunt peste trei mii de şcoli în scenariul roşu și aproape cinci mii în sistem hibrid. Puţine tablete promise de minister au ajuns la copii. Iar singurele schimbări pe termen scurt, anunţate de ministrul Monica Anisie, ar putea fi desfiinţarea tezelor şi olimpiadelor în acest an şcolar, în contextul pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Planuri mărețe pentru elevii români: în 10 ani ar trebui să treacă de la tablete lipsă la experți în tehnologie