Antena Meniu Search
x

Planurile studenților care învață în străinătate, puse sub semnul întrebării de pandemie

Mii de tineri pleacă în fiecare an la studii în străinătate, însă pandemia ar putea să le strice unora planurile. Cum regulile se schimbă de la o săptămână la alta, viitorii studenţi mai aşteaptă un pic până să-şi facă bagajele. Totuşi, nu-şi pierd optimismul.

de Lorena Rădulescu

la 26.07.2020, 00:58

Vezi și
  • Peste 8000 de studenți români pleacă în acest an la studii în străinătate.
  • Destinațiile preferate sunt Marea Britanie, Olanda, Danemarca.

Mihnea îşi doreşte o carieră în domeniul afacerilor, astfel că a ales să studieze din toamnă la o universitate din Olanda. Pe 14 august ar trebui să fie în avion, însă acum, din cauza pandemiei, are mai multe emoţii decât a avut la interviul de admitere la facultate.

Mihnea Apostol, viitor student: Nu ştiu sigur dacă voi putea să plec. Din cate ştiu câteva ţări au luat deja măsuri împotriva României in perioada aceasta a coronavirusului, şi mi-e teamă ca Olanda să nu facă la fel.

Bogdan Kochesch, consilier educaţional: Ce am văzut la universităţi este că deocamdată este prea devreme ca ele să pună nişte politici de carantinare sau de testare inainte a studenţilor. Eu mă aştept ca studenţii să trebuiască să vină cu un test sau să facă un test Covid PCR în momentul în care vor ajunge in campusuri .

Până la eventuale condiţii specifice impuse de universităţi, rămân valabile măsurile generale de acces pentru cetăţenii români, în funcţie de fiecare ţară în parte.

Horia a fost admis la Cambridge, unde o să studieze informatica. E bucuros că a prins ultimul tren spre Regat in condiţii avantajoase, pentru ca din 2021, ca urmare a Brexitului, studenţii din Uniunea Europeana nu mai pot accesa credite pentru studii. Acum abia asteapta sa plece.

Horia Silaghi, viitor student: Da, din fericire voi merge fizic. Se va merge, chiar daca o mare parte din cursuri vor fi online. Seminariile şi laboratoarelor cu un număr mai mic de persoane, şi unde distanţarea poate fi respectată, acolo vor ramane fizice acele cursuri. Fiind primul an inca este acea nesiguranţă de care poţi să scapi dacă mergi acolo şi vezi fizic lucrurile, zic eu, plus să iţi cunosti colegii, să cunosti locurile cu care încă nu sunt familiar.

Aproape 8.000 de tineri se pregătesc de întâlnirea cu viaţa de student în afară, şi probabil unii dintre ei vor avea şi testul pentru covid-19 în bagaj. Destinaţiile favorite rămân Marea Britanie, Olanda, Danemarca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Educatie » Planurile studenților care învață în străinătate, puse sub semnul întrebării de pandemie