Antena Meniu Search
x

Video Profesorii vor redeschiderea şcolilor, dar se tem să se vaccineze

Se redeschid sau nu şcolile? Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor în această perioadă - profesori, elevi şi părinţi deopotrivă. Răspunsul nu este deocamdată clar, mai ales că există multe necunoscute. Pe de-o parte specialiştii spun că noua tulpină a coronavirusului s-ar răspândi mult mai repede la copii, pe de alta cadrele didactice sunt reticiente în ceea ce priveşte vaccinarea. 

de Redactia Observator

la 06.01.2021, 16:12

Vezi și
  • Ministerul Educaţiei a anunţat 8 februarie ca posibilă dată pentru realuarea cursurilor în şcoli

Singura certitudine în acest moment este că elevii nu se vor întoarce în şcoli la finalul vacanţei de iarnă. Ministerul Educaţiei a anunţat 8 februarie ca posibilă dată pentru realuarea cursurilor în şcoli. 

Corina Matlinschi - reporter Observator: O decizie însă încă nu a fost luata pentru ca in primul rand trebuie sa se analizeze situatia epidemiologica si rata de infectare. Asta insemana ca nu toti copiii din toate judetele o sa se poata sa se intoarca fizic in scoli daca aceasta rata de infectare e una mare. O sa vedem si modele pe care le-au adaoptat alte tari din UE, dar si rata de vaccinare pe care o vom avea in randul profesorilor.

Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare judeţene ca până pe 15 ianuarie să trimită o listă cu profesorii care doresc să se vaccineze. Doar că aceştia nu prea vor. În Timiş 75% dintre profesori refuză să se vaccineze. Cel puţin asta reiese dintr-un sondaj realizat la finalul lunii decembrie de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret". Iar cifrele nu sunt cu mult diferite nici la nivel naţional.

Iulia Pop - reporter Observator: La nivel naţional, din cei peste 13.000 de profesori care au participat la sondaj, 53,6% dintre profesori spun că nu se vor vaccina împotriva COVID-19, în timp ce 43,2% îşi doresc să revină în clase înainte de începerea campaniei de vaccinare. Pe de altă parte 41,4% dintre angajaţii din educaţie consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare.

De ce nu vor profesorii să se vaccineze

Sindicaliştii susţin că reticenţa dascălilor ţine de faptul că vaccinul este foarte nou şi insufient testat.

Virgil Popescu - Sindicatul ”Spiru Haret” Timiş: Foarte multi asteapta. Asteapta sa vada ce se intampla, asteapta sa vada care sunt rezultatelel primei etape. Foarte multi analizeaza prospectele si informatiile care circula in mediul online sau in mass media.

La rândul lor, profesorii spun că nu i-a informat nimeni în legătură cu vaccinarea. Asta deşi imunizarea, în cazul lor, trebui să înceapă în etapa a doua a campaniei naţionale de imunizare.

Bianca Boroş - învăţător: Nu suntem suficient de informaţi. Personal mi-am dat seama că nu ştiu cum funcţionează un vaccin.

Sorin Ionescu - director Colegiul Național Bănățean Timișoara: Urmeaza sa fie probabil lamuriti, sa aiba mai multe informatii, sa aiba mai multe amanunte vis-a vis de reactiile si contrareactiile acestui vaccin pentru ca e mai putin testat. Stiti foarte bine că vaccinurile traditionale au fost testate in timp, in ani de zile, in zeci de ani de zile.

Cu sau fără vaccin, 70% dintre persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităţilor de învăţământ şi revenirea la predarea faţă în faţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Profesorii vor redeschiderea şcolilor, dar se tem să se vaccineze