Antena Meniu Search
x

Reguli la bac 2024. Ce se întâmplă cu elevii care întârzie sau cu cei care copiază

Examenul de Bacalaureat 2024 a început pe 17 iunie cu evaluarea competențelor, prima probă fiind cea orală la Limba și literatura română.

de Redactia Observator

la 20.06.2024 , 20:10

Ce se întâmplă cu elevii care întârzie sau cu cei care copiază
Ce se întâmplă cu elevii care întârzie sau cu cei care copiază - Arhiva Observator

Peste 134.000 de elevi îşi încearcă norocul la examenul de Bacalaureat 2024, iar cei mai mulţi dintre ei sunt încrezători că trec fără probleme de acest hop important din viaţa lor.

Ce reguli trebuie să respecte candidații la Bac 2024

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Articolul continuă după reclamă

Este interzisă introducerea în sălile de examen de ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare - stick-uri de memorie, telefoane, tablete). Este interzis, totodată, accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări.

Pe acelaşi subiect

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

"Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat", a transmis în trecut ministerul.

Când încep probele scrise la examenul de Bacalaureat

Probele scrise din sesiunea iunie - iulie vor începe în 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată în 2 iulie, fiind urmată, în 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura în 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00 - 18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2024

Iată care este calendarul complet pentru examenului național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie – iulie 2024: 

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Cei care au picat examenul de Bac 2023 din sesiunea de vară mai au o doua şansă în toamnă. Sunt şi alte opţiuni, precum şcolile postliceale, voluntariatul sau înscrierea la o agenţie pentru ocuparea forţei de muncă.

Ce soluţii sunt dacă ai picat examenul de Bacalaureat în 2024

Elevii care nu au obținut o notă de trecere la Bacalaureat trebuie să știe că există soluții și că, până vor încerca să dea, din nou, examenul au mai multe variante și se pot orienta pe piața muncii.

Tinerii care nu au picat examenul de bacalaureat se pot angaja in domenii precum vânzări, logistică sau productie, sau mai au varianta unor cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare.

UNTOLD continuă tradiţia. Acces gratuit la festival pentru elevii care iau 10 la Bacalaureat

Organizatorii Untold au anunţat că elevii care vor obţine 10 la examenul de Bacalaureat vor avea şi în acest an acces gratuit la festival.

"Creatorii UNTOLD sunt alături de elevii de 10 ai României într-o nouă iniţiativă "Bac de 10", cea mai longevivă campanie de încurajare a performanţei prin educaţie. Performanţa elevilor de 10 va fi recompensată cu experienţe memorabile şi anul acesta, cei care obţin 10 la examenul de Bacalaureat sunt recompensaţi cu abonament General Access pentru cele patru zile de UNTOLD", se arată într-un comunicat trimis de organizatorii festivalului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Educatie » Reguli la bac 2024. Ce se întâmplă cu elevii care întârzie sau cu cei care copiază