Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bacul a început pe 17 iunie 2024. Ce opţiuni vor avea elevii care nu iau medie de trecere

Examenul de Bacalaureat 2024 a început pe 17 iunie cu evaluarea competențelor, prima probă fiind cea orală la Limba și literatura română. Doi din 10 absolvenţi de clasa a 12-a nu s-au înscris la sesiunea de anul acesta. 

de Redactia Observator

la 20.06.2024 , 20:10

Ce opţiuni vor avea elevii care nu iau medie de trecere la BAC Ce opţiuni vor avea elevii care nu iau medie de trecere la BAC - Arhiva Observator

Peste 134.000 de candidaţi, dintre care 119.000 din promoţia curentă, au fost aşteptaţi să susţină examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie - iulie. Examenul a început luni, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Probele scrise vor începe pe  1 iulie. Pentru a promova, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre probe, iar media să fie minimum 6.

Bacalaureat 2024. Rezultatele la evaluarea competenţelor

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

Articolul continuă după reclamă

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Pe acelaşi subiect

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Când încep probele scrise la examenul de Bacalaureat

Probele scrise din sesiunea iunie - iulie vor începe în 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată în 2 iulie, fiind urmată, în 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura în 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00 - 18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2024

Iată care este calendarul complet pentru examenului național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie – iulie 2024: 

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Cei care au picat examenul de Bac 2023 din sesiunea de vară mai au o doua şansă în toamnă. Sunt şi alte opţiuni, precum şcolile postliceale, voluntariatul sau înscrierea la o agenţie pentru ocuparea forţei de muncă.

Ce soluţii sunt dacă ai picat examenul de Bacalaureat în 2024

Elevii care nu au obținut o notă de trecere la Bacalaureat trebuie să știe că există soluții și că, până vor încerca să dea, din nou, examenul au mai multe variante și se pot orienta pe piața muncii.

Tinerii care nu au picat examenul de bacalaureat se pot angaja in domenii precum vânzări, logistică sau productie, sau mai au varianta unor cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare.

Locurile de muncă cele mai căutate de tinerii care au picat Bacul în 2024

Un mare avantaj este că, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM) acordă o serie de servicii şi stimulente atât absolvenţilor cât şi societăţilor care încadrează persoane proaspăt ieşite de pe băncile şcolii. Chiar dacă acestea nu au Bacalaureat, motiv pentru care sunt anumite meserii în care pot excela și, până la următoarea sesiunea a Bac-ului, cea din 2024, pot face bani frumoși.

O altă variantă pentru absolvenții care nu au luat BAC-ul este să se înregistreze în termen de 60 de zile de la terminarea liceului la o agenție județeană pentru ocuparea forței de muncă. Aici, persoanele înscrise pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare și consiliere profesională, formare profesională, consultanță și asistentă pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri. Iar printre aceste cursuri sunt și cele dedicate meseriilor necesare în saloanele de înfrumusețare.

Tinerii care au picat la Bac pot opta pentru joburi ca portar, vânzător sau agent de asigurare. În plus, cei care nu vor să lucreze, pot opta pentru ajutorul de șomaj pe care, timp de șase luni, îl vor primi, cu condișia să nu refuze job-uri pe care Agenția pentru Ocuparea Forțelor de Muncă i le pune la dispoziție, job-uri în care, evident, nu au nevoie de Bacalaureat. Normal, ideal ar fi să învețe, dacă tot au picat la Bacalaureat, pentru următoarea sesiune, cea din toamnă.

La ce facultăți te poți înscrie fără Bac în 2024

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior. Tinerii pot urma cursuri organizate în cadru colegiilor universitare, cu o durată de 1 - 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării, potrivit Ministerului Educației.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024

Sesiunea de toamnă a Bacalaureat 2024 este organizată pentru elevii care nu au promovat examenul în prima sesiune, dar și pentru cei care au promovat examenele de corigenţe.

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Educaţie » Bacul a început pe 17 iunie 2024. Ce opţiuni vor avea elevii care nu iau medie de trecere