Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Regulile propuse pentru începutul noului an școlar se lasă așteptate

Chiar dacă oficial anul şcolar a început astăzi, tot oficial ştim că nu ştim nimic. Monica Anisie și Nelu Tătaru vor anunța abia pe 10 septembrie scenariile pentru fiecare şcoală: vom trimite copiii în bănci, vor învăţa online sau în sistem hibrid? Cele patru zile rămase pentru pregătiri vor fi insuficiente, se plâng profesorii. Așa că în Bucureşti, mai oficial, mai neoficial, cele mai multe şcoli s-au consultat cu părinții și au început pregătirile.

de Mădălina Iacob

la 01.09.2020 , 19:47

  • Regulile ar urma să fie anunțate pe 10 septembrie.
  • Multe școli private și-au deschis porțile încă din această săptămână.

Monica Anisie, ministrul Educației: Educația trebuie să continuie în orice condiții. Urez tuturor un an școlar cu rezultate, dar mai ales cu sănătate! 

Sub semnul incertitudinii! Aşa începe la 1 septembrie noul an școlar pentru elevii, profesorii și părinții din România. Când toți așteptau scenariile pentru începutul școlii, singura veste din partea ministrului Sănătății și ministrului Educației este o amânare. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Pe 10 septembrie, Consiliile de Administrație ale unităților școlare vor prezenta scenariul la care s-au hotărât să înceapă școala.

Vezi și

Până la 10 septembrie, așadar, nicio regulă clară, doar promisiuni. 

Monica Anisie, ministrul Educației: Deschidem o linie care va fi dedicată răspunsurilor la întrebările adresate de către părinți și elevi, iar pentru directori și autoritățile locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie. educatiacontinua.edu.ro, acolo părinții, elevii, profesorii, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare privitoare la acest an școlar.

În sfârşit, ghidurile pentru fiecare ciclu de învățământ au fost publicate online. 

La grădiniță, copiii ar putea funcționa în subgrupe de 5, 10 copii, paturile vor fi distanțate, iar jucăriile vor dispărea, în cea mai mare parte. La clasa pregătitoare și clasele mici, ora va ține 20 de minute, iar la clasa a treia și a patra, 30 de minute. 

Orarul va fi decalat în toate unitățile şi există propunerea ca într-o zi să se studieze o singură materie cu un singur profesor. Sporturile colective vor fi evitate. La gimnaziu și liceu, orele vor fi mai scurte, pauza profesorilor va fi de cinci minute, iar a elevilor de 10 sau 15 minute. 

Însă normele de aplicare a acestor protocoale nu sunt încă gata. Așadar, profesorii, presaţi de timp, s-au apucat de organizare, așa cum au crezut de cuviință. 

Daca ar aștepta după normele finale, cu siguranță că patru zile nu ar fi suficiente pentru organizarea începutului anului școlar. La Colegiul Sfântul Sava din Capitală, de exemplu, Consiliul de Administrație a votat deja: sistem hibrid pentru elevi și profesori și, pe lângă masca de protecție, cu toții vor purta viziere. 

Elena Crocnan, director Colegiul Sfântul Sava: A început deja montarea unor camere care să privească și care să capteze imaginea și sonorul spre catedră. 

Declarația pe propria răspundere a fost anulată. Chiar și așa, cu multe necunoscute şi în aşteptarea unor direcţii clare, mulți privați s-au încumetat să deschidă de azi școlile și grădinițele. 

Un lucru a rămas neschimbat: prima zi de școală a adus obişnuitele emoţii pentru boboceii de la clasa pregătitoare. 

Stela Ionescu, director școală privată: Este o primă zi de școală atipică, este o primă zi de școală plină de reguli noi, de restricții. 

Chiar și pentru o poză, a fost nevoie de distanţare. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Educaţie » Regulile propuse pentru începutul noului an școlar se lasă așteptate