Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rezultate repartizare 2022. Situaţia pe judeţe şi în Bucureşti privind admiterea la liceu a fost publicată pe edu.ro

Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele primei etape a repartizării computerizate în licee a elevilor care au susţinut Evalurea Naţională 2022, după ce anterior a fost publicată ierarhia mediilor la nivel naţional.

de Cornel Preda

la 14.07.2022 , 10:09

Rezultate repartizare 2022. Situaţia pe judeţe şi în Bucureşti privind admiterea la liceu Rezultate repartizare 2022. Situaţia pe judeţe şi în Bucureşti privind admiterea la liceu

Ministerul Educaţiei a publica joi, 14 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a (pentru anul școlar 2022 - 2023). 

Pentru a verifica la ce liceu au intrat, candidaţii trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Naţională, cu ajutorul căruia vor vedea la ce liceu au fost repartizaţi şi la ce specializare au fost repartizaţi.

Repartizarea computerizată ţine cont de preferinţele completate de către elevi şi părinţi, dar şi de media de admitere. Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cât mai multe opţiuni, indiferent de preferinţele lor, pentru a nu exista riscul de a rămâne nerepartizaţi. Acesta se compune din media la Evaluarea Naţioală, în proporţie de 80%, şi media generală a claselor V-VIII, în proporţie de 20%.

Articolul continuă după reclamă
Pe acelaşi subiect

Ce urmează după ce elevii au aflat la ce liceu au intrat

După repartizarea computerizată, în perioada 15 – 20 iulie 2022, are loc Depunerea/Transmiterea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. În 25 iulie, se afişează locurile rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă de admitere şi începe cea de-a doua etapă de repartizare, cu procedurile prliminare. Repartizarea efectivă a elevilor care nu au fost repartizaţi după prima etapă va avea loc în 4-5 august.

Ce acte sunt necesare la înscrierea la liceu

În perioada 15-20 iulie 2022, candidaţii depun/transmit, la unităţile de învăţământ liceal la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.

  • cererea de înscriere;
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere;
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională;
  • foaia matricolă pentru clasele 5-8, cu calculul mediei generale;
  • fişa medicală;

A doua etapă de admitere la liceu

  • 25 iulie 2022 - Afişarea centrului de admitere şi a situaţiei locurilor rămase libere;
  • 26 iulie 2022 - Înscrierea candidaţilor pentru probele de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă;
  • 27-28 iulie 2022 - Desfăşurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă;
  • 28-29 iulie 2022 - Afişarea rezultatelor la probele de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă;
  • 1-3 august 2022 - Primirea cererilor de înscriere a candidaţilor care au fost repartizatţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaţilor respinşi, precum şi a candidaţilor care nu au fost repartizaţi computerizat;
  • 4-5 august 2022 - Repartizarea candidaţilor din etapa a doua, de către comisia de admitere judeţeană / a municipiului Bucureşti;
  • 6 august 2022 - Transmiterea către Centrul naţional de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată.

Lista pe judeţe a candidaţilor admişi la liceu în urma repartizării computerizate

Ministerul Educaţiei publică Rezultatele repartizării în licee a absolvenţilor claselor a VIII-a, pe fiecare judeţ în parte.

Examen pentru admitere la liceu, din 2023

Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu, încă din 2023. Elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, marţi, că media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu, încă din 2023, când elevii care acum intră în clasa a opta vor da examentul de evaluare naţională.

În plus, elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu.

Astfel, din 2024, acele licee care vor demonstra calitatea educaţiei vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri, 10% din locuri urmând a fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea naţională. Examenul de admitere în liceu va trebui şi va fi finalizat înainte de a fi demarată evaluarea naţională, a mai spus ministrul.

Ministrul a arătat că acest proces de admitere în liceu va trebui şi va fi finalizat înainte de a fi demarată evaluarea naţională. 

”În acest fel, acei elevi care vor avea această şansă în plus, şi este vorba de elevii care încep clasa a şaptea în septembrie, vor avea şansa să se prezinte la evaluare naţională pentru a putea candida ca şi până acum”, a spus ministrul, afirmând că e nevoie de pregătirea profesorilor din acele licee care doresc să organizeze examen de admitere, pentru a elabora subiecte proprii de admitere. 

Locurile rămase neocupate se ocupă prin repartizare computerizată. 

”Înainte de vara anului 2024, când va fi posibil concursul de admitere în liceu, valabil pentru cei care încep clasa a şaptea anul acesta, pentru elevii de clasa a opta, este important de ştiut că prezenta lege prevede renunţarea la media din gimnaziu, medii care din păcate şi-au pierdut relevanţa”, a spus ministrul Educaţiei. 

Cum s-a făcut repartizarea computerizată în 2022

După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune, potrivit ghidului de admitere.

Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Cum s-a făcut departajarea la repartizarea computerizată

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi deparajaţi folosind următoarele criterii:

  • media generală la Evaluarea Naţională din clasa a opta;
  • media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;
  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Lista pe judeţe a locurilor la liceu în 2022

Potrivit Hotărârii de Guvern privind cifra de școlarizare pentru anul şcolar 2022-2023, la clasa a 9-a sunt alocate 130.600 de locuri (învățământ cu frecvență zi) la nivel național și 11.000 de locuri sunt alocate pentru clasa a 9-a, la învățământul cu frecvență redusă sau seral.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Rezultate repartizare 2022. Situaţia pe judeţe şi în Bucureşti privind admiterea la liceu a fost publicată pe edu.ro