Video

S-au redeschis școlile. Regulile stabilite în birourile din ministere, aproape imposibil de aplicat în viața reală

De Laurenţiu Rădulescu.
Publicat: 08.02.2021, 20:10.
Actualizat: 08.02.2021, 20:20

După trei luni de online, elevii au ajuns, în sfârşit, în bănci. Copii nerăbdători, părinţi îngrijoraţi, cozi şi multă aglomeraţie. Aşa a fost prima zi de şcoală offline, care a arătat că regulile stabilite în birourile ministerelor nu pot fi aplicate şi în viaţa reală.

Peste 12.000 de elevi din Capitală s-au întors în bănci după aproape trei luni de absenţă. În faţa şcolilor cozile s-au format cu mult timp înainte de deschiderea claselor.

Toată lumea a aşteptat în faţa porţilor şi doar copiii au trecut apoi prin triajul epidemiologic.

Abia după triaj au ajuns copiii în clase. Teoria spune că distanţa dintre elevi trebuie să fie de măcar un metru. În practică, însă...

Dorin Zăpadă, director Școala 131 București: Este imposibil să o păstrăm. Sunt clase aglomerate.

Pe holuri, bucuria revederii a fost cu greu ţinută în frâu de învăţători şi profesori.

În Bucureşti se aplică scenariul 2, merg la şcoală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale.

Urmează 17 săptămâni de curs, după redeschiderea școlilor

149 localităţi - scenariul roşu
900 localităţi - scenariul galben
2100 localităţi - scenariul verde

În Baia Mare şi alte 19 localităţi din Maramureş şcoala a început în scenariul roşu. La cursuri s-au dus doar clasele gimnaziale și copiii de la grădiniță.

În Neamţ zeci de copii au fost înghesuiţi în microbuze şi transportaţi la şcoală fără să se ţină cont de nicio regulă sanitară.

Iar unele şcoli au ales să nu deschidă, pentru că nu aveau niciun cadru medical care să-i supravegheze pe copii. Cum este cazul Școlii 280, din Capitală.

Şi părinţii din Poşta Câlnău, Buzău, au aflat dimineaţă că şcoala e închisă. Motivul, abia a fost reabilitată şi nu are încă toate avizele.

Copilul meu este în mașină. Nu am știut nimic, trebuia să fie poarta deschisă și acum îl țin în mașină.

Rămâne în continuare problema profesorilor care nu au apucat să se vaccineze.

Diana Răducan, director adjunct Liceul Jean Monnet: Pentru cei mai mulți am reușit să facem programări, undeva în luna martie sunt majoritatea.

În teorie regulile sunt stricte. Distanţarea între elevi, triajul epidemiologic şi aerisirea încăperilor sunt esenţiale. Doar că teoria nu se aplică mereu în practică.

Reguli în şcoli

- distanţă de un metru între elevi
- triaj epidemiologic
- aerisirea încăperilor la 30 de minute
- testare în cazul unor simptome

Oana Moraru, director școală: Copii transpiră foarte repede în mască, ea se umezește și toți părinții trebuie informați să le dea la ei două-trei cel puțin. Elevul responsabil cu serviciul pe clasa îşi pune ceasul să sune din 20 în 20 de minute, ca să aerisească timp de un minut clasa.

Orice elev cu simptome ar trebui testat, însă doar dacă părintele şi-a dat acordul, semnând un formular.

Nu toate şcolile au primit teste pentru coronavirus

Iar unde sunt, nu are cine să le facă. Într-o localitate din Argeş, arhiva şcolii a fost transformată în izolator.

În prima zi de şcoală 2,1 de milioane de elevi au revenit fizic în bănci, iar 780.000 au rămas online.
Opt mii de elevi si peste o mie de profesori şi-au justificat absenţa cu adeverinţe medicale.

Statistici:

2,1 milioane elevi - fizic la clase
780.338 elevi - online
8173 elevi - adeverinţe medicale
1012 profesori - adeverinţe medicale

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.