Antena Meniu Search
x

Scenariile pregătite pentru începutul anului școlar, greu de pus în practică din cauza situației din teritoriu (Video)

Daca primesc undă verde, elevii se întorc în bănci pe 14 septembrie. Sau în faţa tabletei. Nimeni nu ştie să spună prea clar cum va fi. Singurul lucru exprimat cu subiect şi predicat e că decizia finală a fost mutată de la Bucureşti în teritoriu. Acum, cei din ţară trebuie să numere bolnavi şi să împartă elevi în clase. Sau în case. "Semaforul şcolar" prezentat de preşedintele Klaus Iohannis i-a nedumerit pe mulţi. Copiii n-au tablete, profesorii nu prea sunt pregătiţi să le folosească, iar păstrarea distanţei obligatorii între bănci pare o glumă, la cum arată şcolile noastre.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 06.08.2020, 20:53

Vezi și
  • Cele mai multe școli se încadrează în scenariul cel mai optimist, conform unui anunț făcut de Klaus Iohannis.
  • Distanțarea între elevi este una dintre problemele greu de pus în aplicare în școlile din România.

Dacă semaforul școlar arată verde, toți copiii revin în bănci, cu respectarea distanţei sociale de un metru. Dacă e galben - jumătate dintre elevi rămân acasă, jumătate vin la școală prin rotație. Roșu însă înseamnă STOP pentru revenirea la școală și lecții exclusiv online. 

Klaus Iohannis, președintele României: Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, la populația foarte mare, după acest criteriu intră în categoria verde. Câteva sute de localități, la acest moment, intră în scenariul galben și doar 50 de localități azi s-ar încadra în scenariul roșu.

Preşedintele spune relaxat că ne descurcăm. În faţa televizoarelor, însă, când au auzit declarațiile lui Klaus Iohannis, elevii, părinții și profesorii au avut toţi aceeasi reacție: "Cum punem în aplicare aceste scenarii colorate?".

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților: O școală poate să fie bine pusă la punct. Asta nu înseamnă că un elev nu poate fi contaminat. Poate fi contaminat de un coleg, de personalul nedidactic, și atunci o să înceapă procesele pe bandă rulantă și o să spună părintele că responsabilitatea nu trebuie pasată. 

Calculul pentru scenariile verzi, galbene și roșii se face de fiecare Consiliu de Administrație al școlii, care informează Inspectoratul Județean. Mai departe ajungem la Direcția de Sănătate Publică, iar decizia finală este comunicată de către Comitetul pentru Situații de Urgență din județ. În teritoriu, situația nu e deloc verde.

Selena Costea, inspector adjunct Galați: Ministerul a lăsat la decizia școlilor să se stabilească anume scenariul care va fi urmat. Directorii vor face un necesar al spațiilor, al angajaților. Automat este un volum mai mare de muncă și la personalul nedidactic. 

Și mai este o problemă! Chiar și în cel mai optimist scenariu, regula obligatorie de distanțare este de un metru între copii. Imposibil în orașele mari, și asa supraaglomerate. 

Camelia Bucșă, directoarea Școlii 28 Galați: Suntem o școală mare, cu 1000 și ceva de elevi și cu un singur corp de clădire, iar în momentul acesta suntem într-o stare de căutare a unor soluții. Nu vom putea să desfășurăm o activitate normală, așa cum intuiesc că vor veni niște norme și trebuie să le punem în aplicare.

Pe lângă regulile tehnice, profesorii așteaptă un ghid prin care să li se explice și cum au de făcut din toamnă la catedră. Deși e mult prea târziu acum, spun ei, Monica Anisie promite, pe un ton optimist, că va rezolva totul în următoarea lună. 

Monica Anisie, ministrul Educației: Acum suntem într-o evaluare. Să știm foarte clar care este numărul de posturi necesar de suplimentare și, în același timp, numărul de spații de care avem nevoie. Dacă este nevoie, vom apela și la soluția de a angaja alți profesori.  

Şi a mai apărut o promisiune de la Bucureşti. Ludovic Orban a anunţat că părinţii vor fi ajutaţi de stat cu o indemnizaţie similară celei din starea de urgenţă, dacă trebuie să rămână acasă pentru copii. Atenţie, şi această decizie va fi una luată în funcţie de specificul îmbolnăvirilor din zonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Scenariile pregătite pentru începutul anului școlar, greu de pus în practică din cauza situației din teritoriu (Video)