Prima săptămână din noul an școlar, sub semnul schimbării scenariilor colorate de pe o zi pe alta
Prima săptămână din şcoala în scenarii colorate a ajuns la final. Problemele însă nu. Soluţii nu pare să aibă nimeni. Dacă la şcoală măsurile de protecţie se respectă doar în clase, nu şi la poarta unităţii, părinţii se declară depăşiţi, iar autorităţile se ascund în spatele unor şabloane. Educaţia nu ia notă de trecere pentru acest început de an.
- Infectările cu noul coronavirus pot schimba situația din fiecare unitate de învățământ.
- Aproape 13.000 de școli din întreaga țară sunt acum în scenariul verde.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
"Doamna, nu se mai aude! Exact!".
Aşa a arătat şcoala online în prima săptămână pentru sute de mii de elevi din România. Din faţa ecranelor, Karina a început clasa a noua într-un liceu de top din Capitală, dar şi-a cunoscut colegii şi profesorii online. Doar că lecţiile s-au dovedit a fi o provocare.
Karina, elevă: Se mai întrerupea, mai erau probleme cu sonorul, nu se mai auzea sau se închidea camera, au fost ore la care profesorii nu au intrat deloc deoarece nu aveau internet. Am avut ore la care ni s-au trimis poze şi ni s-a explicat pe poze practic, în loc să ni se explice faţă în faţă.
Practic, s-au deconectat de la scenariul hibrid si s-au conectat numai la Whatsapp. Aproape 13 mii de şcoli sunt acum în scenariul verde, 4391 în cel galben şi 312 în roşu. Faţă de prima zi de şcoală, au apărut zeci de schimbări.
- O adolescentă de 16 ani din Harghita a împrumutat, în 2024, aproape 300 de cărţi de la bibliotecă. Câte a...
- Peste jumătate din tinerii din România vor să plece din ţară. Care este principalul motiv
- Un bunic a decis să înveţe engleză pentru a-şi putea vizita nepoţii, născuţi în străinătate. Experienţa...
- Ministrul Educaţiei vrea bonusuri pentru profesori în funcţie de performanţă. "Dincolo de un salariu decent"
- Daniel David nu vrea introducerea de materii noi la şcoală: Nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am...
Profesorii şi învăţătorii se plâng că nu au fost pregătiţi nici pentru scenariul galben, nici pentru cel roşu, iar zi de zi s-au confruntat cu probleme tehnice.
Claudia Chiru, învăţătoare: Mie, de exemplu, mi s-a stricat laptopul, ieri s-a întrerupt de cinci ori în timpul predării sincron, astăzi am reuşit să îl pornesc şi iarăşi s-a întrerupt de două ori. Videoproiectorul nu mi s-a aprins nici ieri, nici astăzi, internetul are şi el nişte gâlme.
Iar asta a facut-o să întârzie cu predarea sau să sară cu totul peste anumite lecţii.
Şi părinţii au uitat de reguli. Distanţarea din şcoală nu a fost un exemplu urmat de părinţii care s-au îngrămădit în faţa porţilor ca să-i ia pe elevi acasă.
Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB: Pericolul e îmbolnăvirea și transmiterea virusului în rândul copiilor în sala de clasă.
Cu toate astea, la minister situația nu e nici verde, nici galbenă și nici roșie. E aproape roz.
Cristian Tănase, Ministerul Educației: Cred că a fost o săptămână atipică, dar cred că cu toții putem spune că Educația trebuie să continue. Fiecare ne-am confruntat cu diferite probleme în cadrul unităților de învățământ.
Săptămâna viitoare se vor reîntoarce în bănci unii dintre elevii care au învăţat până acum online. Dacă au noroc. Scenariul în care e încadrat şcoala se poate schimba peste noapte. De exemplu, Comitetul Municipal din Capitală a anunțat că va trece în scenariul roșu încă două școli astăzi. Şi în scenariul galben încă 8.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰