Video Studiu: Școala online va avea urmări pe viață pentru tinerii elevi. Expert în educație: "Dezastru în stare pură"
O parte dintre elevi au revenit de ieri în bănci. Cât au pierdut în ultimul an de şcoală online însă, elevii de clasele a 12-a şi studenţii vor realiza în următorii ani. Studii internaţionale arată că lipsa învăţământului fizic, în bănci, va afecta un adult pe întreaga sa viaţă ca angajat şi fiecare tânăr va pierde echivalentul unui an de salariu.
- Chiar bugete statelor vor fi afectate pe termen lung
De când a început pandemia, Miruna s-a pregătit pentru Bac pe telefon. Un lucru pe care nu și l-ar fi imaginat când încă mergea zi de zi la școală.
Miruna, elevă clasa a 12-a: Pentru că mama mea lucrează pe laptop, iar tabletele pe care le aveam le-am împrumutat. Erau alți copii care nu dispuneau de tehnologia necesară și m-am gândit că le sunt mai folositoare lor.
Pentru ea, la fel ca pentru întreaga generaţie, întoarcerea la școală e un test în sine. Din care va afla cât a pierdut şi ce-i rămâne după două semestre de şcoală online.
Miruna, elevă clasa a 12-a: Simt că mi-am pierdut capacitatea de a putea fi atentă mai multe ore la rând la un anumit subiect sau o materie. Am pierdut pentru că nu am mai dat teze, ne-am fi pregătit un pic mai mult dacă știam că suntem notați cu calificative.
Studiu: școala online are efecte negative pe termen lung
Viteza cu care s-au adaptat elevii şi profesorii la şcoala online va face diferența nu doar la examenele din vară, ci și în viață. Un studiu american arată că pentru fiecare an pierdut, fiecare tânăr va pierde pe parcursul vieții de adult echivalentul unui an de salariu. Iar un studiu european spune că fiecare trei luni de școală pe genunchi înseamnă mai puțin cu 3% la salariul pe care viitorii angajați îl vor primi.
Marian Staș, expert în educație: Educaţie online de căutare slabă ori absență din spațiul educațional este dezastru în stare pură! Pe cât de greu ne creăm abilitățile și competențele -- pentru că durează ani şi ani până când suntem mai buni, mai eficienți, mai performanți - pe atât de repede ne pierdem lucrurile astea în momentul în care stingem lumina și scoatem din priză sistemul ca atare.
Oana Datki, expert HR: Ce se va întâmpla atunci când aceste generații vor ajunge în câmpul muncii e ca există șanse și riscul ca întregul nivel al întregilor generații sa fie mai scăzut.
Patru din zece elevi români, analfabeți funcțional
Un gol care adânceşte prăpastia în care Educaţia din România se afla deja. Avem patru din 10 elevi analfabeţi funcţional şi unul din trei studenţi care abandonează facultatea pentru că au ales greşit. Debusolaţi, fără ca şcoala să ofere cursuri de orientare în carieră, mulţi tineri îşi găsesc cu greu drumul în viaţă.
Marian Staș, expert în educație: Tineri absolvenți inepți acum înseamnă de fapt adulți inepți peste 10 ani, peste 20 de ani, lideri, conducători de organizații, conducători de sisteme publice incapabili să conducă România așa cum se cuvine, către orizonturile viitoare ale existenței sale.
Oana Datki, expert HR: Elevii vor avea scăderi ale performantei ulterioare. Scăderi care pot duce la scăderi ale nivelului la modul general, în momentul in care vorbim despre o angajare in câțiva ani.
Același studiu atrage atenția că școala făcută după ureche și de acasă timp de un an va provoca pierderi financiare anuale de 221 de miliarde de dolari, iar PIB-ul statelor Unite va fi afectat pentru următorii 20 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰