Antena Meniu Search
x

Școli în șantier, părinți și profesori chemați la curățenie. Mii de elevi vor învăța în containere

Părinţii au treabă şi în weekend înainte de începerea şcolilor. În Dej, alături profesori şi elevi şi-au suflecat mânecile şi fac curăţenie în sălile unde peste două zile ar trebui să înveţe copiii. Şcoli în şantier sunt în toată ţara şi chiar în Bucureşti.

de Redactia Observator

la 12.09.2020, 22:19

Vezi și
  • Mai multe școli din țară și din București sunt încă în șantier

Reporter: Vă pregătiţi pentru luni, nu?

Părinte: Da!

Reporter: Dar oare terminaţi până luni la ce şantier e aici?

Părinte: N-aţi văzut ce-o fost ieri, acum arată super!

Părinţi, profesori şi elevi înarmaţi cu mături, mopuri, găleţi şi dezinfectant s-au strâns încă de la prima oră a dimineţii la şcoala numărul 1 din Ocna Dej, unde au dat piept cu dezastrul.

Copiii ar trebui să înceapă şcoala luni, dar lucrările la etajul I al clădirii încă nu s-au încheiat. Iar holul de la parter, sălile de clasă şi cancelaria erau pline de praf, moloz şi var.

Reporter: Cine v-a cerut ajutorul?

Părinte: Păi cine? Doamna învăţătoare. Fosta învăţătoare. Dacă nu mămicile, cine să facă?

Părinte: Dezastru. După un an de zile în care a fost şcoala închisă nu aşa trebuia să arate. Și acum să venim noi să facem curăţenie.

Lucrările au început din septembrie anul trecut şi vor fi gata în noiembrie. Elevii vor folosi deocamdată doar parterul dacă reuşesc părinţii şi profesorii să-l cureţe. Iar la toalete vor avea doar apă rece căci centrala nu a fost montată încă.

Alex Prunean, reporter Observator: Cei aproape 80 de elevi care vor începe luni cursurile aici, nu vor avea parte de un circuit special la intrarea în şcoală. Vor fi nevoiţi însă să facă slalom printre grămezi de nisip, schele şi chiar o betonieră.

Bucureşti, sectorul 6

Situaţia e similară şi în Bucureşti pentru 6.000 de elevi. Cinci şcoli din sectorul 6 al Capitalei sunt încă în şantier. În sălile în care ar fi trebuit să înveţe copiii, atârnă cabluri din tavan. Aşa că elevii din clasele primare şi cei de a 8-a vor învăţa în containere amenajate în mijlocul şantierelor. În două schimburi, ne spun părinţii. Restul, online, de acasă.

La şcoala Sfântul Andrei lucrările sunt în întârziere, aşa că s-au montat clase modulare. Adică lângă schele, în praf, moloz, betoniere şi zgomot de bormaşină copiii ar trebui să înveţe. Ba mai mult, în pauze ei vor ieşi în curtea.şantierului.

Alexandra Ivana, mamă: Faptul că e de jur împrejur şantier îi va afecta, odată de zgomot, apoi de praf. Nici nu ştiu riscurile la care sunt supuşi mai ales că sunt matriale de construcţie de jur împrejur, mă gândesc la cei mici.

Containerele au în jur de 45 de metri pătraţi. Însă în aceste clase ar trebui să intre între 23 şi 25 de elevi. Autorităţile susţin că se vor respecta normele de distanţare şi că în trecut au mai fost elevi care au făcut şcoală în container şi nu au fost probleme.

Comuna Rediu, Galaţi

În comuna Rediu, judeţul Galaţi, cu două zile înainte de începerea şcolii, centrala e mutată din faţa clădirii, undeva în spate. Aici, şcoala începe la etaj, parterul e în construcţii. Şi asta până când vine frigul.

Directoare: După aceea vom intra în două schimburi în partea celalaltă pentru că nu se rezolvă cu centrala.

Prefect: Am văzut că centrala acum au luat-o din curte să o ducă în spate.

Directoare: Am dus-o în spate să o depozităm că ea stă în curte de un an de zile.

Aici, învaţă copii din două comune, Rediu şi Suhurliu. La Suhurliu rata de îmbolnăviri este mai mare, aşa că se vor întoarce fizic la şcoală doar copiii din Rediu, restul învaţă de acasă.

Reporter: Pentru copiii de la Suhurlui aveţi tablete?

Laura Munteanu, director şcoală: Nu, nu. Doar ceea ce asigură familia.

Şcoala nu are nici medic. Dacă vreun copil are simptome de coronavirus singurul cabinet din comună e privat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Școli în șantier, părinți și profesori chemați la curățenie. Mii de elevi vor învăța în containere