Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Şcoli lăsate în paragină, imposibil de salvat. Ultimul clopoţel s-a auzit în urmă cu aproape două decenii

Criza economică de la începutul anilor 2000 a dus la "marea comasare" a şcolilor. Unităţile de învăţământ cu prea puţini elevi au fost evacuate, iar copiii trimişi la alte şcoli din apropiere. Au rămas în urmă clădirile goale. Puteau fi valorificate în alte scopuri, dar pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de ele, au ajuns acum ruine. Multe sunt imposibil de salvat chiar şi cu o refinanţare. Iată doar câteva exemple.

de Alex Prunean

la 14.09.2022 , 09:06

Suntem la fosta şcoală gimnazială din Viile Dejului, în Cluj. Ultimul clopoţel s-a auzit în urmă cu aproape două  decenii, iar acest lucru se vede, la fiecare pas.

Alex Prunean, reporter Observator: "Cineva şi-a ţinut caii în bibliotecă, şi chiar nu aş vrea să calc în  vreun noroc, pentru că şi miroase foarte urât aici...Copacii au crescut prin ferestre, iar aici avem o veche imprimantă cu ace. Funcţiona cândva...Uite, un disc de telefon vechi."

Clădirea se află în administrarea Primăriei, dar odată cu plecarea elevilor, nimeni nu a mai considerat-o utilă. Doar terenul mai este atractiv.

Vezi și

Constantin Morar, primarul Municipiului Dej: "Avem  o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi. Clădirea e foarte veche, o să o demolăm pentru că nu mai are utilitate."

Pe acelaşi subiect

La nici 20 de kilometri distanţă, o altă şcoală, aceeaşi nepasare. Poate chiar şi  mai gravă.

Alex Prunean, reporter Observator: "Şcoala din Osorhel, comuna Bobâlna. La doar câţiva paşi de  câmpul pe care în urmă cu mai bine de 500 de ani a avut loc răscoala, celebra răscoală despre care am învătat cu totii la scoala. Elevii de aici nu vor mai putea invata cu siguranţă, pentru că, dupa cum vedeti, în această clădire nu va mai putea funcţiona niciodată o şcoală."

Timp de 40 de ani a sunat clopotelul aici, până în 2004, când elevii au fost mutaţi.  Acum ar fi suficienţi elevi pentru a umple şcoala, însă primăria spune că nu a avut bani să întreţină clădirea. Aşa că planul este să fie construită una nouă. 

Augustin Mureșan, primarul comunei Bobâlna: "Nu a fost conservată. La orice îţi trebuie bani. Noi avem un proiect, proiectul este în valoare de 10 miliarde. Acum trebuie să ne iasă autorizaţia de construcţie, şi putem demara procedura de licitaţie."

Până atunci, singurele încăperi din şcoală rămase în picioare sunt folosite o dată la 4 ani, pentru secţia de votare.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Educaţie » Şcoli lăsate în paragină, imposibil de salvat. Ultimul clopoţel s-a auzit în urmă cu aproape două decenii