Organizarea autorităților pentru noul an școlar lasă de dorit. Centralizarea școlilor pe scenarii încă nu este gata | Video
Astăzi aşteptam decizii de la Ministerul Educaţiei. După mai multe amânări, am primit sfaturi şi atât. Mai bune sau mai proaste.
- Autoritățile încă așteaptă centralizarea integrală a modului în care școlile și liceele încep noul an școlar.
Totul arată că oamenii sunt pe cont propriu și un singur răspuns avem din partea Ministerului Educației în această seară. Un singur răspuns pentru orice întrebare din domeniul Educației: "Nu știu".
Acesta era și cel mai prost răspuns pe care îl putea da un elev la școală, în fața unui profesor.
Iată că Monica Anisie a ieșit în această seară cu acest răspuns pentru aproape trei milioane de elevi și peste trei milioane de părinți și bunici care așteaptă vestea începutului anului școlar.
În această seară a avut o întâlnire la Ministerul Educației, alături de vicepremierul Raluca Turcan, iar la final au fost declarații oficiale, dar neanunțate.
Asta chiar dacă presa a insistat joi, toată ziua, să vadă acea centralizare pe care o promovase atât de mult Monica Anisie, în urmă cu o săptămână.
S-a ieșit la declarații oficiale pentru a se spune că centralizarea nu este gata și că mai sunt județe care nu au trimis toate datele la timp.
Monica Anisie dă vina pe cei din teritoriu, este însă inadmisibil ca, în data de 1 septembrie, tu, ministrul Educației, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, să ieși în fața oamenilor și să promovezi data de 10 septembrie ca fiind data în care vom știi tot despre începutul de an școlar și, iată, să ieși în data de 10 septembrie și să spui nimic sau "nu știu".
Desigur, mai este până se termină această dată de 10 septembrie. Până la ora 24.00 poate avem acea centralizare și comunicatul foarte mult promis de autorități astăzi.
Tot ce am aflat în această seară de la ministrul Educației sunt câteva județe care au transmis centralizarea și au transmis cum vor face scenariile pentru începutul anului școlar.
6.116 de unități de învățământ au ales scenariul verde, 2.711 au ales scenariul galben și 101 au ales scenariul roșu. Cel puțin asta știm până acum. Așteptăm să se termine ziua că poate vom avea tabloul complet pentru întreaga țară.
Teodora este în clasa 0. Răsfoieşte cu dor caietele primite de la doamna învăţătoare. Nu are multe, dar e fericită. Şi dornică să înveţe. Stă în comuna Talea din judeţul Prahova. Comună care se află în scenariul roşu, aşa că Teodora nu se întoarce de luni la şcoală, însă nici acasă nu prea are cu ce să se descurce.
Teodora, elevă: Doamna mi-a spus să scriu de acasă. La școală nu pot. Împart telefonul fără butoane cu sora mea. Nu e încărcat.
Sora Teodorei are 22 de ani şi, când a ajuns echipa Observator, era la cules de fân, iar fratele la coasă. Părinţii muncesc cu ziua prin sat aşa că nu au bani nici de telefon şi nici de tabletă. Directoarea şcolii unde învaţă Teodora ştie de situaţia ei însă ridică din umeri. Ajutorul promis de la minister nu a ajuns.
Alţi 53 de copii încă aşteaptă să vadă ce se întâmplă de luni. În toată comuna sunt doar trei cazuri de infectare cu Sars-Cov 2, însă raportat la numărul de locuitori rata depăşeşte 3 procente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰