Antena Meniu Search
x

Video Şcolile încă așteaptă regulile pentru reluarea cursurilor. Ministrul Educaţiei dă asigurări că totul o să fie gata la timp

Cu 96 de ore înainte de începerea şcolii, elevii şi profesorii ştiu că nu ştiu mai nimic. Nici cum vor fi distanţaţi elevii în bănci în clasele suprapopulate, nici dacă vor fi testaţi sau cine ar putea face asta. Între timp, au apărut tensiuni între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii chiar pe tema distanţării din clase. Vă arătăm o parte din regulile despre care Sorin Cîmpeanu spune că vor fi aplicate de luni. Marea problemă e că nimic din ce s-a decis până acum n-a ajuns şi în şcoli.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 03.02.2021, 20:30

Vezi și
  • Profesorii nu cunosc încă regulamentul pe care trebuie să îl aplice de pe 8 februarie
  • Ministrul Educaţiei susţine că şcolile sunt pregătite

Mai sunt doar câteva zile până începe şcoala, aşa că părinţii întreabă. Doar că profesorii nu ştiu ce să răspundă, iar directorii de şcoli încă aşteaptă noile reguli promise de autorităţi.

Carmen Buşu, director şcoala gimnazială 168: Aşteptăm astăzi norme să vedem ce decizie se va lua şi...Da, ni se va transmite oficial. 

Iar elevii par să vadă situaţia chiar mai clar decât autorităţile. Şi ceea ce văd acum nu le dă încredere că şcoala se va deschide în condiţii de siguranţă pentru cei care-i vor trece pragul. 

Reporter: Câtă încredere ai tu dacă ar fi luni să mergi la şcoală? 

Rareş Voicu, preşedinte consiliu elevi: În momentul de faţă destul de puţină. Pentru că, din nou, şcolile nu au timp să se pregătească. 

Ce spune ministrul Educaţiei despre regulile ce trebuie să intre în vigoare

De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ne asigură că şcolile vor fi pregătite de lucru până luni. Şi spune că există câteva reguli care trebuie aplicate peste tot. 

Reporter: Suntem pregătiți să începem școala luni? 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Da, sunt pregătite. 

O schimbare importantă apare când un copil se îmbolnăveşte. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Dacă sunt două cazuri de elevi depistați pozitiv în aceeași clasă, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Dacă sunt mai multe clase în care s-au identificat mai mult de 2 cazuri, se suspendă în întreaga școală. Dacă sunt doi profesori depistați pozitiv, având în vedere circulația cadrelor didactice, probabil că direct suspendare a activităţii în întreagă școală. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Susținem testele antigen. Există, nu trebuie achiziționate. Avem nevoie de personal. Tot personalul cu competențe medicale în Ministerul Educaţiei e constituit din 113 medici și 268 de asistenți medicali. Personalul de medicină școlară din Ministerul Sănătăţii: 778 medici de medicină generală, 500 plus stomatologi, peste 3000 de asistenți medicali. În total, persoane cu competență - 5000 de persoane. Pentru 17.000 de școli. E nevoie de personal medical, nu numai pentru administrarea testelor, e nevoie și pentru eventualele situații nedorite, în timpul orelor de curs, dacă apar copii cu simptome.

Aşa că ministrul Educaţiei vrea medicii şcolari înapoi în şcoli, în condiţiile în care pentru o perioadă mare din pandemie au fost detaşaţi la Direcţiile de Sănătate Publică pentru a ajuta la anchetele epidemiologice. Fără ei, triajul în şcoli nu se poate face. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Excede competențele Ministerului Educaţiei. Se susține ideea reîntoarcerii din DSP în școli. Atâta timp cât școlile n-au funcționat, n-a fost nevoie în școli. Pentru întoarcere, e o problemă a DSP, pentru a compensa lipsa acestora.

Problema nu e clarificată şi urmează noi întâlniri între autorităţi, toate cu doar patru zile înainte de deschiderea şcolilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Şcolile încă așteaptă regulile pentru reluarea cursurilor. Ministrul Educaţiei dă asigurări că totul o să fie gata la timp