Video Se redeschid școlile pe 8 februarie, în baza a trei scenarii. Klaus Iohannis: "În unanimitate am decis ca începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală"
Elevii din România se vor reîntoarce la școală, pe 8 februarie. Decizia a fost anunţată de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate. El a precizat că nu am scăpat de pandemie şi că este nevoie să continuăm să fim responsabili, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic.
Declaraţia a fost făcută după întâlnirea cu premierul, cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, iar preşedintele a precizat că decizia a fost luată în unanimitate.
Declaraţii Klaus Iohannis pe tema redeschiderii şcolilor
- Am discutat ce se va întâmpla cu şcolile din România, începând din săptămâna viitoare, când începe semestrul 2. Trendul este descendent, dar trebuie menţinute măsurile de protecţie. Marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile.
- În unanimitate am decis ca începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, pentru că ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii şi pentru dascăli.
- În localităţile în care sunt puţine cazuri de Covid-19, în aşa numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală. Şi grădiniţă, şi ciclu primar, gimnaziu şi liceu. În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele 1-4 merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii din clasa 8-a, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa 12-a. În localităţile unde sunt destul de multe cazuri, aşa numitul scenariul roşu merg fizic doar copiii la grădiniţă şi clasele 1-4 la şcoală, restul făcând şcoala online. În localităţile unde incidenţa este mai mare, care intră în carantină, toată lumea stă acasă.
UPDATE: Premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au avut o întâlnire în care s-a decis redeschiderea şcolilor în data de 8 februarie. Redeschiderea şcolilor se va face în baza celor trei scenarii de protecţie: roşu, galben şi verde.
Redeschiderea școlilor, o decizie greu de luat
Pe data de 14 ianuarie, președintele Iohannis s-a întâlnit cu ministrul Educației și ministrul Sănătății, precum și cu șeful DSU, Raed Arafat, pentru a discuta dacă școlile pot fi redeschise în data de 8 februarie.
Iohannis anunța atunci că există posibilitatea ca toți elevii să se reîntoarcă în bănci, cu câteva excepții, însă o decizie finală se va lua după o nouă întâlnire, care va avea loc în 2 februarie.
"Începând semestrul doi, adică după vacanţa de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul doi, majoritatea şcolilor se vor redeschide, asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum a avut evoluţia în ultimele săptămâni", preciza preşedintele Klaus Iohannis, pe 14 ianuarie.
Avertismentul sindicaliștilor înainte de redeschiderea școlilor
"Atenţie mare la redeschiderea şcolilor! Nu ne permitem nicio greşeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor şi a colegilor noştri!", au avertizat reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat.
FSLI cere, înainte de redeschiderea unităților de învățământ, în contextul pandemiei de coronavirus, asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate unităţile din întreaga ţară, vaccinarea personalului din educaţie cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin, stabilirea unei linii suport în cadrul unităţilor de învăţământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoştinţelor la clasă şi asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice şi elevii care vor continua şcoala online;
Patru scenarii în care elevii ar putea continua școala online
Ministrul Eduaţiei Sorin Cîmpeanu a prezentat duminică seară care sunt cele patru situaţii în care poate funcţiona în continuare şcoala online:
- elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică, au vulnerabilităţi;
- elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
- elevii prezintă simptome;
- profesorii prezintă vulnerabilităţi sau simptome, situaţie în care vor sta acasă şi se va face predare-învăţare online;
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰