Antena Meniu Search
x

Subiecte română simulare Bacalaureat 2023. Elevii au primit basmul "Harap Alb" și o poezie a lui Tudor Arghezi

Simularea la Bacalureat 2023 a început luni, 27 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Conform calendarului simulărilor, probele au loc în perioada 27 - 30 martie 2023, elevii urmând să afle rezultatele pe 6 aprilie. Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog. Prin excepție, în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, aceste note pot fi trecute în catalog.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 27.03.2023, 14:47

Vezi și

UPDATE: Un număr de 119.614 elevi din cei peste 147.000 înscrişi la începutul acestui an şcolar în clasele a XII-a şi a XIII-a au fost prezenţi, luni, la proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul simulării Bacalaureatului. Dintre aceștia, 12 au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

”Astăzi, 27 martie, s-a desfăşurat simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2023. Conform datelor transmise inspectoratele şcolare judeţene (ora de referinţă: 14:00), la această probă au fost prezenţi 119.614 elevi din totalul celor peste 147.000 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar curent în clasele a XII-a/zi şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Subiectele la Simularea examenului de Bacalaureat 2023, proba de limba română

UPDATE: La Subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu – L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu. Pe baza acestuia erau 6 cerințe, 5 cu 6 punte și una cu 20 de puncte. Astfel, primul subiect valora 50 de puncte. Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect. La subiecutul al III-lea, elevii au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat, potrivit edupedu.ro

Pe acelaşi subiect

UPDATE: Elevii de clasa a XII-a au avut de scris la subiectul III despre basmul popular Harap Alb. În timp ce la uman cerinţa a fost "relaţia dintre personaje", la real au avut să caracterizeze un personaj.

UPDATE: A început proba scrisă la limba română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023. Subiectele vor fi publicate pe site-ul nostru Observatornews.ro, imediat ce acestea vor fi disponibile. Elevii de clasa a XII-a susțin, astăzi, 27 martie, simularea la Limba și literatura română, proba scrisă. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, proba începe la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării lucrării este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Emoţiile vor continua mâine, cu proba obligatorie a profilului, adică matematica sau istorie. Miercuri, 28 martie, este programată proba la alegere, urmată de cea la limba maternă, care va fi susţinută joi. Rezultatele vor fi anunţate pe 6 aprilie. 

Potrivit ordinului de ministru, disciplinele la Simularea Bacalaureatului 2023 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Elevii pot solicita pagini suplimentare

Prima probă scrisă la Simularea examenului de Bacalaureat 2023 este cea la limba și literatura română. Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Listele conținuturilor pentru Simularea examenului de Bacalaureat în acest școlar sunt disponibile ► aici 

Subiectele pentru Simularea examenului de Bacalaureat 2023 sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00 ► aici

Pentru simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013. La limba română nu există niciun conținut exceptat. La probele scrise se pot utiliza tipizate tipărite aprobate pentru anii școlari precedenți. Comisia de organizare a simulării naționale din unitatea de învățământ asigură caspsarea în trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc) a lucrărilor scrise care depășesc un număr de patru pagini, așezate sub formă de caiet, în ordinea paginilor.

Consultă aici metodologia prin care se va desfășura simularea probelor scrise ale Bacalaureatului pentru elevii de clasa a XII-a, în anul școlar 2022-2023.

Proba obligatorie a profilului are loc pe 28 martie

Simularea Bacalaureatului 2023 va continua marți, 28 martie, cu proba obligatorie a profilului: matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie. La Matematică, pentru simularea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4430/2014, din care sunt exceptate conținuturi:

Pentru Istorie sunt exceptate următoarele:

C. STATUL ŞI POLITICA

3. România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste.

D. RELAŢIILE INTERNAŢIONALE

1. Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii.

2. România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX.

3. România în perioada „Războiului rece”.

La Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană sunt exceptate:

1.2 Genetică umană

  • Genomul uman;
  • Mutageneza și teratogeneza;
  • Domenii de aplicabilitate și considerații bioetice în genetica umană.

2. Ecologie umană

  • Caracteristicile ecosistemelor antropizate și modalități de investigare;
  • Impactul antropic asupra ecosistemelor naturale;

La Geografie sunt exceptate:

B. ROMÂNIA ŞI UNIUNEA EUROPEANĂ 

1. Formarea Uniunii Europene şi evoluţia integrării europene 

2. Caracteristici geografice, politice şi economice actuale ale Uniunii Europene 

3. Statele Uniunii Europene: 

– privire generală şi sintetică; 

– Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria.

4. România ca parte a Uniunii Europene: 

– oportunităţi geografice ale României cu semnificaţie pentru Uniunea Europeană; 

– România şi ţările Uniunii Europene – interdependenţe geografice, economice şi culturale. 

5. Problema energiei în Uniunea Europeană şi în România 

C. EUROPA ŞI UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN LUMEA CONTEMPORANĂ 

1. Problemele fundamentale ale lumii contemporane.

2. Rolul Europei în construirea lumii contemporane.

3. Uniunea Europeană şi ansamblurile economice şi geopolitice ale lumii contemporane.

4. Mondializare, internaţionalizare şi globalizare din perspectivă europeană.

5. Europa, Uniunea Europeană şi România în procesul de evoluţie a lumii contemporane în următoarele decenii. 

La Filosofie au fost scose următoarele conținuturi:

3. Politica:

Drepturile omului;

4. Cunoașterea

5. Filosofia

Cand se afișează rezultatele de la Simularea examenului de Bacalaureat 2023

Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022—2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Elevii vor afla rezultatele de la Simularea examenului național de Bacalaureat 6 aprilie.

Calendar Simulare Bacalaureat 2023

Calendarul probelor scrise de la Simularea examenului de Bacalaureat 2023:

  • 27 martie 2023: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 28 martie 2023: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 29 martie 2023: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 30 martie 2023: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Simularea Bacalaureatului este unul dintre cele mai importante teste pentru elevii de liceu, oferindu-le ocazia de a se pregăti și de a se familiariza cu formatul examenului real.

Aceasta este o oportunitate unică de a experimenta cu tipurile de întrebări și de a testa nivelul de cunoștințe, înainte de examenul final. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Educatie » Subiecte română simulare Bacalaureat 2023. Elevii au primit basmul "Harap Alb" și o poezie a lui Tudor Arghezi