Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Stresul din perioada examenelor, o problemă pentru elevi

Pe fondul emoţional cauzat de stres, cumulat cu istoricul medical, copiii pot ajunge la tulburări digestive, alergii, slăbit sau îngrăşat brusc, tulburări hormonale plus anxietate şi depresie. Corpul "stresat de stres" va căuta să supravieţuiască prin oprirea temporară a unor funcţii. Şi, de aici, problemele enumerate mai devreme.

de Redactia Observator

la 01.07.2020 , 15:50

Anul 2020 a reprezentat o dublă provocare pentru elevii români. Pe de o parte a fost presiunea unui examen greu, pe de altă parte, epidemia de coronavirus care a fost o grijă în plus pentru copii.

Mădălina Trufaşu, psihoterapeut - Sigur, stresul cauzat de examene poate genera în copil emoţii extrem de puternice. Şi atunci părintele ar trebui să îi fie alături, să empatizeze cu el, să poarte o discuţie cât mai deschisă, să îi spună: "uite, ştiu că pentru tine este o perioadă dificilă, am trecut şi eu prin asta, eventual să împărtăşească prin propria lui experienţă. În felul acesta, copilul se poate deschide un pic mai mult şi poate vedea că nu e singur în această experienţă.

Primul pas este să intuim atunci când copilul nostru este stresat. Dacă nu este în apele lui, este nervos şi obraznic, dar nu vrea să ne spuna ce are, va trebui să îi respectăm tăcerea oricât de greu ne-ar fi.

Vezi și

Mădălina Trufaşu, psihoterapeut - Atunci când copilul refuză să vorbească, sigur, trebuie respectat acest spaţiu. Deci copilul are dreptul să aibă un spaţiu doar al lui, un timp doar al lui şi dacă nu doreşte să împărtăşească din experienţa lui, este ok şi asta. Iar părintele trebuie să îi arate asta: "e ok dacă nu vrei sa vorbesti. E în regulă oricum, eu sunt aici cu tine.

Fiindcă totul este haotic în perioada examenelor, nu ar strica o mână de ajutor pe partea de organizare a unui program, din care să nu lipsească momentele de relaxare.

Mădălina Trufaşu, psihoterapeut - Faptul că acel copil este într-o perioadă de examene, nu înseamnă că toate celelalte activităţi trebuie complet anulate. Din contră, ele ajută la o mai buna memorare, la o capacitate de învăţare crescută. Să îi propună diverse activităţi pe care să le faca împreună, să recunoască nevoia lui şi de odihnă, şi de relaxare, şi de a ieşi cu prietenii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Educaţie » Stresul din perioada examenelor, o problemă pentru elevi