Tinerii români aleg să studieze în străinătate, în timp ce România se confruntă cu un deficit al forţei de muncă
România se confruntă cu un mare deficit al forţei de muncă, iar autorităţile se dovedesc incapabile să-i convingă pe tineri să nu plece din ţară. Iar asta s-a văzut cel mai bine la Constanţa, acolo a avut loc un târg educaţional, pentru cei care vor să înveţe în străinătate.
România se confruntă cu un mare deficit al forţei de muncă, iar autorităţile se dovedesc incapabile să-i convingă pe tineri să nu plece din ţară. Iar asta s-a văzut cel mai bine la Constanţa, acolo a avut loc un târg educaţional, pentru cei care vor să înveţe în străinătate. Iar liceenii au venit în număr îngrijorător de mare, dornici să-şi desăvârşească studiile într-un sistem de învăţământ modern şi atractiv.
Mii de tineri români aleg să studieze la facultăţile sau liceele din străinătate. Nici nu este de mirare, în condiţiile în care cele mai multe universităţi de peste hotare le oferă posibilitatea să lucreze în companii mari, chiar din timpul facultăţii.
Iar guvernele oferă şi reduceri substanţiale la taxele de şcolizare. Marea Britanie este de departe ţara pe care cei mai mulţi români o aleg pentru a-şi continua studiile.
- O adolescentă de 16 ani din Harghita a împrumutat, în 2024, aproape 300 de cărţi de la bibliotecă. Câte a...
- O elevă de clasa a XII-a îi scrie ministrului: "Istoria, Geografia, Biologia, Chimia sunt materii unde studiul...
- Structura anului școlar 2025 - 2026. Când ar urma să înceapă cursurile şi care este calendarul vacanţelor
- Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2025-2026. Când ar urma să aibă loc repartizarea copiilor
- Gramatica şi Istoria românilor, printre materiile care revin la liceu. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
Brexitul nu pare însă să fie un impediment pentru tinerii care aleg Marea Britanie. Ba dimpotrivă. Unităţile de învăţământ de acolo au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de tineri care au ajuns la studii.
Este şi cazul unui liceu public din Wolverhampton. Deşi taxa de şcolarizare este zero, la fel ca în orice liceu public din regat, există costuri cu mâncarea şi cazarea în campusuri.
Guvernul britanic le ofera studenţilor împrumuturi cu care îşi achită taxele de şcolarizare. Banii îi returnează, după finalizarea studiilor, în primul an după angajare. Şi în Olanda reducerile nu sunt de neglijat.
Aşa că nu e greu ca tinerii români să ia o astfel de decizie atunci când văd ofertele universităților din alte țări.
Şase mii de tineri români pleacă anual să studieze în străinatate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰