Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video UMF "Carol Davila" București scoate la concurs 15 locuri pentru moașe. Ce se studiază în primii doi ani de facultate

România are nevoie de moaşe. În toată ţara, sunt doar câteva sute, în timp ce ar fi nevoie de mai bine de 8000. În ultimii ani, facultăţile de profil s-au închis una după alta, în vreme ce România conduce în topul ţărilor cu cele mai multe cezariene, iar mortalitatea maternă creşte. O veste bună vine de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti: din vară, după un an de pauză, vor fi disponibile 15 locuri pentru moaşe. 

de Redactia Observator

la 30.03.2023 , 07:48

Elena Alexandru a primit cel mai frumos mărţişor. A născut pe 18 martie la maternitatea Polizu şi spune că prezenţa unei moaşe i-a dat multă încredere.

Elena Alexandru, mamă: De când am venit m-a rugat: respiră, mi-a explicat cum să respir, din cauza emoţiilor nu mai gândeam foarte bine, dar ea mi-a explicat şi am revenit pe linia de plutire până am născut şi a fost foarte bine. 

Roxana a fost îngerul păzitor care a făcut totul mai uşor. E moaşă din anul 2016.

Vezi și

Roxana Cazacu, moaşă: Travaliul graviduţelor este urmărit cu ajutorul nostru şi împreună cu medicii. Ele vin speriate, nu ştiu ce urmează să se întâmple cu ele şi le explicăm de la A la Z ce urmează să fie, perioada cu dureri, perioada în care copilaşul avansează. Pregătim masa medicului pentru asistat, perfuzii dacă este nevoie.

Pe acelaşi subiect

România are nevoie de moaşe

Rolul unei moaşe este, de fapt, mult mai complex.

Adina Păun, Asociaţia Moaşelor Independente: Putem să ajutăm în partea de educaţie, în partea de contracepţie, putem să însoţim femeia pe parcursul sarcinii, la naştere, după naştere, îngrijim mama şi copilul în perioada de lăuzie, în primele şase săptămâni.

Iar nevoia de moaşe este enormă. Mai bine de 60% dintre copiii României se nasc prin operaţie de cezariană. Iar statisticile arată că România nu are grijă de mamele şi copiii ei.

Adina Păun, Asociaţia Moaşelor Independente: În România, mortalitatea maternă creşte de la an la an, avem o rată de alăptare foarte scăzută, avem o rată de cezariene foarte ridicată şi toate acestea pot fi îmbunătăţite prin îngrijirea prin moaşă.

Ana Măiţă, Mame pentru Mame: În momentul de faţă avem o legislaţie care permite practica independentă dar la care nu avem norme, astfel ca legislaţia să permită moaşelor să-şi deschidă cabinete de practică.  

Din vară, UMF "Carol Davila" București scoate la concurs 15 locuri pentru moașe

Iar numărul moaşelor este extrem de mic. Puţin peste 600, deşi necesarul ar fi în jur de 8000, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. N-a ajutat nici faptul că, de-a lungul timpului, programele de formare a moaşelor din centrele universitare din ţară au fost desfiinţate rând pe rând. Din vară, după o pauză de un an, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti vor fi disponibile 15 locuri pentru moaşe. 

Victor Strâmbu, decan Facultatea de Asistenţă Medicală şi Moaşe: În primii doi ani, se învaţă zona de ştiinţe fundamentale, anatomie, fiziologie, fiziopatologie, după care ele se despart cele două linii de studiu. Moaşa are o altă pregătire decât asistentul medical generalist. Sunt două profesii diferite.

În mai multe ţări din Europa, moaşele sunt pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Educaţie » UMF "Carol Davila" București scoate la concurs 15 locuri pentru moașe. Ce se studiază în primii doi ani de facultate