Antena Meniu Search
x

Video Festivalul de Film de la Cannes e plin de controverse. Momente cheie de la ediţia din 2022

Festivalul de Film de la Cannes a revenit după doi ani de pandemie, cu nume mari de la Hollywood. Eva Longoria, Julianne Moore, Tom Cruise, Tom Hanks şi mulţi alţii se numără printre starurile care vor aduce un plus de strălucire ediţiei. Războiul din Ucraina a fost în prim plan încă de la ceremonia de deschidere, la fel şi Volodimir Zelenski, prezent prin video-conferinţă. 

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 20.05.2022, 15:06

Vezi și

Rochii spectaculoase, zâmbete largi, nume unul şi unul au deschis festivalul de la Cannes. Eva Longoria, Julianne Moore, Lashana Lynch sau Berenice Bejo au păşit pe covorul roşu întins pe croazetă. Ceremonia de deschidere prezentată de actriţa Virginie Efira a început printr-un omagiu adus unui veteran al filmului, actorul şi regizorul american Forest Whitaker: "Este o mare onoare să fiu cu voi astăzi, când ne adunăm cu toţii pentru a sărbători puterea cinematografului"

Controverse la Festivalul de Film de la Cannes

Nu lipsesc nici controversele în acest an. Filmul lui Michel Haznavicius care a deschis ediţia de anul acesta a fost redenumit pentru că numele original era "Z", simbol asociat cu invazia rusă din Ucraina. Sunt şi voci care remarcă faptul că doar cinci filme din cele 49 incluse în competiţie sunt regizate de femei. "Din punctul meu de vedere, lumea în care trăim azi, ceea ce se întâmplă în lumea de azi, ne schimbă uman. Statutul bărbaților și femeilor, probabil inconștient vorbind, va avea un impact", a declarat Vincent Lindon, actor şi preşedinte al juriului.

Filme româneşti selectate la Cannes 2022

Pe acelaşi subiect

România este prezentă în selecţia oficială cu două filme: "RMN", pelicula lui Cristian Mungiu şi lungmetrajul "Metronom" al lui Alexandru Belc.

Discursul lui Volodimir Zelenski de la Cannes

Ucraina este cap de afiş şi la acest festival. Surpriza serii a fost discursul ţinut de Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev i-a îndemnat pe actori şi regizori să ia atitudine faţă de război cu un citat din "Discursul Dictatorului", al lui Charlie Chaplin. "Pentru toţi cei care mă auziţi - nu disperaţi. Ura oamenilor va trece, iar dictatorii vor muri. Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că, nici în zilele noastre, cinematografia nu va rămâne tăcută", a afirmat preşedintele ucrainean.

Una dintre cele mai aşteptate proiecţii este "Top Gun, Maverick", prezentat la Festival în afara competiţiei. Tom Cruise va primi un premiu pentru întreaga sa carieră. Presa franceză anunţă că actorul va avea o apariţie spectaculoasă, în timp ce, pe cer, vor avea loc acrobaţii aeriene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Entertainment » Festivalul de Film de la Cannes e plin de controverse. Momente cheie de la ediţia din 2022