Antena Meniu Search
x

UEFA a blocat iluminarea în culorile curcubeului a stadionului unde se joaca Germania-Ungaria. Mesaj dur de la Budapesta: ”Este periculos”

UEFA a respins cererea autorităților din Munchen, cu privire la iluminarea stadionului Allianz Arena, în culorile curcubeului, la meciul dintre Ungaria și Germania. Franţa critică alegerea decizia UEFA: „Curcubeul nu este ofensator", relatează Euronews.

de Redactia Observator

la 22.06.2021, 14:23

UEFA a blocat iluminarea în culorile curcubeului a stadionului unde se joaca Germania-Ungaria. Mesaj dur de la Budapesta: ”Este periculos”
UEFA a blocat iluminarea în culorile curcubeului a stadionului unde se joaca Germania-Ungaria. Mesaj dur de la Budapesta: ”Este periculos” - Profimedia

UEFA nu vrea ca stadionul Allianz-Arena din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului la meciul Germania-Ungaria, de miercuri, de la Euro 2020. Potrivit cotidianului Bild, UEFA a refuzat cererea autorităţilor din Munchen, care doreau iluminarea arenei în culorile curcubeului în semn de protest faţă de o lege votată în Ungaria. Oficialităţile din Munchen doreau acest lucru pentru a arăta "solidaritatea cu comunitatea LGBT din Ungaria".

"UEFA este o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Dat fiind contextul poltic al acestei cereri - un mesaj vizând o decizie luată de Parlamentul maghiar - UEFA trebuie să refuze această cerere", a anunţat forul european.

Explicația UEFA pentru blocarea iluminării stadionului Allianz-Arena din Munchen în culorile curcubeului

UEFA a refuzat cererea consiliului orașului München de a ilumina stadionul în culorile curcubeului, pe stadionul Allianz Arena, spunând că înțelege intenția din spatele propunerii, dar „trebuie să refuze” din cauza contextului său politic. Scena iluminării stadionul la meciul dintre Ungaria şi Germania s-ar fi făcut în semn de solidaridate cu comunitatea LGBT din Ungaria.

Pe acelaşi subiect

Noua legislaţie din Ungaria nu permite proiectarea culorilor curcubeului

Parlamentul ungar a adoptat o legislaţie care interzice ”promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor. Ungaria a eliminat toate mențiunile referitoare la problemele homosexuale și transsexuale din programul școlar. UEFA declară că „discriminarea nu poate fi combătută decât în strânsă colaborare cu ceilalți”.

Ministrul adjunct francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a declarat pentru agenția de presă AFP, că Franței îi pare rău pentru decizia finală pe care a luat-o UEFA. „Curcubeul nu este ofensator", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová. „Dacă cineva are o problemă cu asta, asta spune mai mult despre el, decât despre oamenii care vor să ilumineze stadionul".

Ungaria: Este extrem de dăunător și periculos să amesteci sportul și politica

Ministrul de externe maghiar susține faptul că iluminatul arată intenția de a aduce politica în lumea sportului.  "Este extrem de dăunător și periculos să amesteci sportul și politica", a spus deputatul Szijjarto, agenției de știri MTI. ”Experiența istorică arată că acest lucru este rău și că germanii sunt conștienți de acest fapt. Noi, în Ungaria, am adoptat o lege pentru protejarea copiilor maghiari, iar acum luptăm pentru această lege, în scopul protejării minorilor din Ungaria", a declarat ministrul.

Ministrul de externe maghiar susține faptul că iluminatul arată clar intenția de a aduce politica în lumea sportului, pentru că toată lumea știe despre ce este vorba. Duminică, UEFA a declarat că deschide o anchetă cu privire la un banner presupus homofob la primele două meciuri ale Ungariei la Euro 2020.

Ungaria a adoptat recent un text de lege care interzice ”promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorări apărătorilor drepturilor omului, în contextul în care Guvernul suveranistului Viktor Orban îşi multiplică restricţiile impuse lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), relatează AFP. Acest text a fost adoptat cu votul a 157 de deputaţi, inclusiv din cadrul Partidului Fidesz. Opoziţia a boicotat acest vot - cu excepţia Partidului Jobbik (extrema dreaptă anti-Orban), care a votat ”pentru”. ”Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor sub 18 ani”, se arată în acest document, pe care AFP scrie că l-a consultat.

În text se arată că astfel se ”protejează drepturile copilului”. În practică, programe educative sau publitatea unor companii mari solidare cu minorităţile sexuale şi de gen - de exemplu o reclamă Coca-Cola în care apare un cuplu de bărbaţi, care a condus în 2019 la îndemnuri la boicot - nu vor mai fi autorizate. Nu vor mai fi autorizate nici cărţi, ca o culegere de poveşti şi legende care dedramatizează homosexualitatea, care a provocat furia puterii naţionaliste a lui Viktor Orban în toamna lui 2020.

Seriale ca Friends sau filme ca Bridget Jones, Harry Potter sau Billy Eliot, în care se evocă homosexualitatea, ar putea de asemenea să fie interzise minorilor, potrivit unor ONG-uri. Mii de persoane au denunțat această ”propagandă permamentă” a Guvernului Orban la adresa comunităţii LGBT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Euro 2020 » UEFA a blocat iluminarea în culorile curcubeului a stadionului unde se joaca Germania-Ungaria. Mesaj dur de la Budapesta: ”Este periculos”