Antena Meniu Search
x

118 ani de la patentarea RADIOULUI! Fără el, Titanicul ar fi dispărut fără urmă

Pe 2 iunie 1896, Guglielmo Marconi avea să revoluţioneze lumea cu ajutorul radioului! Acestuia i se prevedea o carieră strălucită şi nimeni la acea dată nu ştia că, numai peste câteva decenii, televiziunea îl va detrona

de Diana Juncu

la 02.06.2014, 15:31

Pe 2 iunie 1896, Guglielmo Marconi avea să revoluţioneze lumea cu ajutorul radioului! Acestuia i se prevedea o carieră strălucită şi nimeni la acea dată nu ştia că, numai peste câteva decenii, televiziunea îl va detrona

Radioul a fost la origine o metodă de transmitere a sunetelor prin unde radio, care prin natura lor sunt unde electromagnetice. De foarte multă vreme omul a fost nevoit să transmită informații la distanțe mari. În Antichitate semnalele cu ajutorul focului constituiau singura cale de comunicare la mari distanțe; așa s-a aflat de exemplu despre căderea Troiei sau a Ierusalimului.

Nevoia de comunicare la distanţă a schimbat lumea

Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guglielmo Marconi, un inventator italian care activa în Anglia. Fizicianul croat din America Nikola Tesla a contribuit în mod esențial, pe lângă alți câțiva inventatori, la crearea primului aparat radio (precum și la alte multe invenții din domeniul electrotehnicii).

Marconi a fost fiul unui proprietar de pământuri italian Giuseppe Marconi şi al Anniei Jameson o irlandeză din înalta societate. El a construit un laborator pe o proprietate a tatălui său în 1895 şi a început să trimită semnal wireless pe o distanţă de câţiva kilometri.

Acesta a câştigat primul brevet pentru “telegrafie fără fir”, în 1896 şi a fondat cu succes compania Wireless Telegraph & Semnal ( mai târziu re-numit Wireless Telegraph Company Marconi). În 1901, el a transmis primul telegraf trans-atlantic. În acelaşi timp el a primit sprijin financiar de la Thomas Edison şi Andrew Carnegie.

Bătălia pentru revendicarea invenţiei se dă între Tesla şi Marconi...

În 1904 , US Patent Office a revocat brevetul lui Tesla pentru inventarea radioului şi i l-a acordat lui Marconi. Decizia aceasta a fost unul dintre mai multe eşecuri profesionale în cariera sa, inclusiv un incediu care i-a distrus laboratorul.

Titanicul putea să dispară fără urmă...

Nimeni nu-l mai putea pune la îndoială pe Marconi. În 1909, i-a fost atribuit premiul Nobel pentru fizică, alături de germanul Karl Ferdinand Braun, care adusese de asemenea contribuţii importante în acelaşi domeniu.

Scufundarea Titanicului a fost proba de foc a telegrafiei fără fir, născocită de italian. Datorită ei, cei de pe vasul în pericol au putut alarma navele aflate în trafic. Fără telegraful fără fir, nava ar fi dispărut fără urmă, inclusiv supravieţuitorii. Am fi crezut că l-a înghiţit un fel de Triunghi al Bermudelor.

Deşi prea târziu, Tesla şi-a recâştigat recunoaşterea!

În 1915 , Tesla l-a dat în judecată pe Marconi pentru încălcarea brevetului, dar nu a reuşit să câştige procesul. Inventatorul italian şi-a petrecut cariera pentru îmbunătăţirea tehnologiei de radio şi transmitere a semnalelor pe distanţe tot mai mari. El a prezis principiilor de tehnologie radar în 1922 şi a demonstrat balizele radio pentru navigarea pe mare în 1932. Marconi a petrecut mulţi ani din viaţa călătorind pe iahtul lui “Elettra”. A murit la Roma în 1937.

În cele din urmă, Curtea Supremă a SUA a restaurat brevetul lui Tesla pentru inventarea radioului. Din păcate, acesta murise cu câteva luni în urmă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » 118 ani de la patentarea RADIOULUI! Fără el, Titanicul ar fi dispărut fără urmă