Antena Meniu Search
x

12 persoane reținute, după perchezițiile de la spitalele Covid din Brașov și Harghita

12 persoane au fost reținute după perchezițiile din județele Brașov, Iași și Harghita, în dosarul de echipamente medicale supraevaluate. În ancheta au fost vizate inclusiv trei spitale care tratează bolnavii de coronavirus.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.12.2020, 15:05

Vezi și
  • Două spitale din Braşov şi unul din Odorheiu Secuiesc sunt vizate de ancheta DNA-DGA.
  • Anchetatorii suspectează că au fost cumpărate echipamente și produse medicale supraevaluate şi neconforme, iar multe dintre ele nici măcar nu erau necesare.

Procurorii DNA, însoțiți de ofițerii DGA, au verificat achiziţiile dubioase de aparatură şi materiale sanitare, mai exact tunuri de 1,7 milioane de lei date prin licitaţii aranjate. 

Două spitale din Braşov şi unul din Odorheiu Secuiesc sunt anchetate. Procurorii DNA îi suspectează pe cei care răspundeau de aceste spitale de licitaţii cu dedicaţie, începând cu luna decembrie a anului trecut.

Printre persoanele reținute în urma audierilor se numără fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, fostul director financiar și un referent de specialitate de la această unitate sanitară.

De asemenea, aceeași măsură a reținerii a fost aplicată în cazul managerului Spitalului din Odorheiu Secuiesc, un referent și un responsabil cu magazia unității sanitare.

Licitații aranjate, tunuri de 1,7 milioane de lei

Una dintre percheziţii vizează Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie din Braşov. Unitatea este din aprilie 2020 spital-COVID. O altă percheziţie este făcută la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, unitate aflată, de asemenea, în prima linie a luptei cu noul coronavirus.

Anchetatorii susţin că au fost cumpărate echipamente și produse medicale supraevaluate şi neconforme, iar multe dintre ele nici măcar nu erau necesare.

Tunurile din spitale urmau un mecanism complex al şpăgii. Cei aflaţi în conducerea unităţilor medicale organizau proceduri formale prin care era desemnată o anumită firmă. Ei, dar şi cei care interveneau, primeau între 5.000 euro și 89.000 euro, de la reprezentantul legal al firmei.

Acest articol a fost realizat cu informațiile transmise de reporterul Observator Claudiu Loghin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 12 persoane reținute, după perchezițiile de la spitalele Covid din Brașov și Harghita