Antena Meniu Search
x

15 mai 1838: se naşte Nicolae Grigorescu. Povestea femeilor misterioase din tablourile sale

15 mai este o zi importantă atât pentru lumea artei cât şi pentru români. Este ziua în care se naşte pictorului naţional, Nicolae Grigorescu, un geniu cu multe mistere.

 15 mai este o zi importantă atât pentru lumea artei cât şi pentru români. Este ziua în care se naşte pictorului naţional, Nicolae Grigorescu, un geniu cu multe mistere.

Despre viaţa sa privată nu se ştiu prea multe lucruri. Ştim că s-a născut la Pitaru, în județul Dâmbovița într-o familie numeroasă şi cu prea multe griji pentru ca venirea lui pe lume să poată aduce vreo bucurie în sufletul părinţilor.

În 1845, când îi moare tatăl, familia se mută la București, în mahalaua Cărămidarilor, în casa unei mătușe. După o timpurie ucenicie (1848-1850), în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, lucreaza icoane pentru bisericile din Băicoi și mănăstirea Căldărușani.

Lucrările sale au devenit nu doar celebre ci şi foarte preţioase, Gigorescu fiind întemeietorul picturii moderne româneşti. Mulţi au fost curioşi să afle câte ceva despre femeile din picturile sale. Totuşi, cu greu se vorbeşte despre muzele marelui artist.

Singura despre care s-a vorbit ceva mai mult a fost Carlotta Leria, cântăreaţă de operă cu studii la Paris. i-a Aceasta i-a fost model lui Grigorescu pentru câteva dintre cele mai frumoase lucrări pe care le-a făcut vreodată şi care există în arta modernă românească: „Interior de atelier” şi renumitele „La mare” sau „Pe marginea oceanului”.

Dar care este povestea acestei tinere soprane?! Se ştie că ea cânta la cazinoul constănţean, acompaniată de un mare violonist vienez, Ludovic Wiest. Lui Grigorescu ăi pozează în 1881 la Constanţa.

Deşi chipul i-a fost atribuit în mod greşit Zettinei Urechia - soţia lui V. A. Urechia şi sora mai mare a Carlottei - investigând, coroborând documente de arhive, corespondenţă şi imagini, criticul de artă Doina Păuleanu a identificat-o pe frumoasa de la mare ca fiind distinsa soprană Carlotta Leria. Nu se ştie exact dar se spune că aceasta a fost marea iubire a pictorului.

Un alt mister este fata pe care o găsim pe bacnota de 10 lei. Despre ea se ştie doar că se numea Rodica fără prea multe detalii depsre cine a fost ş ice areprezentat ăn viaţa marelui artist.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » 15 mai 1838: se naşte Nicolae Grigorescu. Povestea femeilor misterioase din tablourile sale