Antena Meniu Search
x

16 iulie '45: Primul test al BOMBEI ATOMICE: "Sunt distrugătorul lumii!"

Considerat începutul erei atomice, Testul Trinity avea loc pe 16 iulie 1945, lângă Alamogordo, New Mexico

Considerat începutul erei atomice, Testul Trinity avea loc pe 16 iulie 1945, lângă Alamogordo, New Mexico

Armele nucleare, atât în scopuri politice cât şi ştiinţifice, au început să fie create undeva la finalul anilor '30, devenind rapid preferate de către marile puteri ale lumii.

În anul 1945, însă, totul devenea "palpabil". Odată cu testul Trinity, toată lumea era conştientă de naşterea unui "monstru": bomba atomică cu implozie cu plutoniu. Din acel moment, întreaga omenire s-a schimbat!

Totul făcea parte dintr-un proiect al armatei americane numit "Manhattan", care se ocupa cu testarea armelor nucleare. Un câmp de lângă Alamogordo din New Mexico s-a transformat, într-o dimineaţă ploioasă de iulie, într-un infern. Echivalentul a 20 de kilotone de TNT explodau la ora 05:29:21, lăsând în urmă un crater imens. "Acum, semăn cu moartea, distrugătorul lumii", a spus J. Robert Oppenheimer, cel care a dat comanda, privind către flacăra care a luminat munţii "mai tare ca niciodată".

Cei mai cunoscuţi şi importani oameni de ştiinţă şi militari au fost "spectatorii" unui test care avea să rămână în istorie...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Evenimente » 16 iulie '45: Primul test al BOMBEI ATOMICE: "Sunt distrugătorul lumii!"