Antena Meniu Search
x

Video 222 de greviști STB, concediați după ce au blocat Capitala în ianuarie. 600 au scăpat pentru că s-au îngrămădit să ia concediu medical

Cadou de Paşte nedorit pentru peste 200 de angajaţi STB. Şi-au primit săptămâna asta deciziile de concediere direct prin poştă. Totul li se trage de la greva ilegală din ianuarie. Iar actele celor care şi-au justificat lipsa de la muncă prin concedii medicale vor fi verificate. Ca să nu rămână fără şoferi, Societatea de Transport a început deja să facă şi noi angajări, atât şoferi cât şi vatmani. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 22.04.2022, 20:52

Vezi și

Au cerut demisia, dar au primit demiterea. Pe 20 ianuarie, 10.000 de angajaţi STB au refuzat să iasă cu autobuzele şi tramvaiele pe traseu. Nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile proaste de muncă, cereau demisia directorului. 

222 de şoferi şi vatmani au primit prin poştă deciziile de concediere

Cei mai mulţi au lipsit în toate cele cinci zile de grevă. Unii au venit la depouri dar au refuzat să iasă pe traseu, alţii au fost opriţi. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Fiecare dintre oamenii care lucrează la STB are un contract individual de muncă unde sunt prevăzute obligații care, o parte din nerespectarea lor duce la desfacerea contractului de muncă. 

Pe acelaşi subiect

Mai exact, 222 de şoferi şi vatmani au primit prin poştă deciziile de concediere. 

Adrian Criţ, director STB: În general a fost neprezentarea la locul de muncă, dar de asemenea a fost și neîndeplinirea atribuțiilor de lucru. Adică au fost șoferi care chiar dacă au fost prezenţi în punctul de lucru nu și-au îndeplinit sarcinile, nu au ieșit pe traseu. 

De cealaltă parte, şoferii spun că măsura e excesivă. 

Șofer: Unii dintre noi am înțeles că o să fie daţi afară. Nu știu pe ce criterii se fac cercetările astea disciplinare. Unii primesc doar sancţiune, 10% pe două luni, trei luni, depinde cât au lipsit atunci, în perioada aia. 

Șofer: Într-adevăr s-au făcut niște greșeli. A fost o grevă, până la urmă. Cei vechi au probleme. 

Șofer: De la mine de la garaj 19 şoferi sunt. Ştiu câţiva colegi de-ai mei care au plecat în Germania sau care au bilete. Unul a plecat ieri. O să-şi găsească de muncă! 

Înlocuitori se găsesc. 800 de candidaţi şi-au depus deja dosarul şi mulţi au şi fost angajaţi. În acelaşi timp, liderii de sindicat, cei care au convins şoferii să facă grevă, par de neatins. 

Adrian Criţ, director STB: Şi-au dat și angajații noștri seama că au fost manipulați de către sindicat și în primă fază, dânșii suferă pentru că conducerea sindicatului s-a pus la adăpost. Și-au luat ore sindicale atunci, concedii medicale. Noi avem, în momentul de faţă, sincer vă zic, avem tot ce ne trebuie pentru a începe cercetarea disciplinară a anumitor lideri sindicali. 

600 de angajați și-au luat concedii medicale în perioada grevei

Mai exact, peste 600 de angajaţi ai STB şi-au motivat absenţele în zilele de grevă prin concedii medicale

Adrian Criţ, director STB: Noi încercăm să facem o sesizare la Colegiul Medicilor pentru că prea s-au întâmplat abrupt niște evenimente. Prea dintr-odată anumite persoane, angajați ai noștri, și-au luat concedii medicale. Mai nou au început să vină cu tot felul de adeverințe care probabil că nu sunt înregistrate în conformitate cu legea. Adeverințe care atestă ce? Că, vezi doamne, au fost în camera de gardă, la stomatolog. 

Conducerea STB spune că o parte dintre cei concediaţi vor răspunde inclusiv în faţa legii. Pentru fiecare zi de grevă societatea de transport a pierdut 4,8 milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » 222 de greviști STB, concediați după ce au blocat Capitala în ianuarie. 600 au scăpat pentru că s-au îngrămădit să ia concediu medical