28 iunie: 100 de ani de la scânteia care a "aprins" RĂZBOIUL CEL MARE!
Pe 28 iunie 1914,spre ora prânzului, Gavrilo Princip, un student bosniac de 19 ani, pornea, fără să-și dea seama, una dintre cele mai mari drame ale omenirii: Primul Război Mondial
Pe 28 iunie 1914,spre ora prânzului, Gavrilo Princip, un student bosniac de 19 ani, pornea, fără să-și dea seama, una dintre cele mai mari drame ale omenirii: Primul Război Mondial
Era o zi însorită la Sarajevo, iar arhiducele Austriei, Franz Ferdinand, ajunsese în capitala de astăzi a Bosniei și Herzegovina împreună cu soția sa pentru a lua parte la câteva manevre militare programate pentru un probabil conflict militar cu năvalnica Serbie.
Cei doi nobili austrieci aveau un itinerariu bine stabilit, așa cum se întâmplă și astăzi cu figurile emblematice ale politicii mondiale. Prima destinație era primăria din localitate, iar pentru a ajunge la clădirea unde urma să fie primiți de autoritățile bosniace, s-au urcat într-un automobil și au demarat în liniște.
GRENADA CARE A EXPLODAT PREA TÂRZIU
Franz Ferdinand și Sophia au avut o primă întâlnire cu destinul înainte de tragicul eveniment care avea să e aducă sfârșitul, pentru că un tânăr aflat în mulțime a aruncat - o fix pe capota mașinii în care se aflau cele două capete încoronate. Șansa a făcut ca aceasta să nu explodeze chiar în momentul contactului cu automobilul, iar Franz Ferdinand a avut timp să o arunce la rându-i, explozia acesteia accidentându-l ușor pe unul dintre oamenii din garda arhiducelui. Șoferul celor doi înalți oaspeți a accelerat, iar mașina a ajuns la primăria din Sarajevo, acolo unde Franz Ferdinand a avut o discuție aprinsă cu cei care-l așteptau, nepotul împăratului Franz Josef al Austriei reproșându-se evenimentul care putea să-i aducă moartea.
GAVRILO PRINCIP, MÂNA NEAGRĂ CARE A PORNIT RĂZBOIUL NAȚIUNILOR
Franz Ferdinand și soția sa s-au urcat din nou în automobil pentru a ajunge la locul în care urma să se petreacă manevrele militare. Numai că, de data asta, destinul nu l-a mai iertat. Un tânăr de 19 ani, membru al societate secretă sârbească numită Mâna Neagră, cunoscută și ca „Ujedinjenje ili Smrt” (Uniune sau Moarte), scoate un revolver și trage două focuri de armă. Un glonț o nimerește pe Sophia în zona abdomenului, iar celălalt îl atinge pe Franz Ferdinand în zona gâtului. Arhiducele își îmbrățișează soția și îi șoptește: "Nu-i nimic. Trebuie să trăim pentru copiii noștri..." Au fost ultimele cuvinte rostite de nepotul lui Franz Ferdinand. Atât el, cât și soția sa se sfârșesc în scurt timp. Gavrilo Princip este capturat înainte să se sinucidă, dar era prea târziu. RĂUL ERA FĂCUT!
MOARTEA CARE ADUCE MOARTE!
După atentatul de la Sarajevo, de la 28 iunie 1914, Austro-Ungaria atacă Serbia, iar câteva zile mai târziu Rusia țaristă intră în luptă alături de Serbia. Germania, aliata Austro-Ungariei, declară, la 1 august 1914, război Rusiei și, apoi, o zi mai târziu, la 3 august 1914, Franței. Pe 4 august 1914 Germania a invadat Belgia, iar Anglia și dominioanele sale au declarat război Germaniei (5 august 1914) . La rândul său, Austro-Ungaria declară război Rusiei (6 august 1914), iar Serbia, Germaniei (6 august 1914), Franța declară război Austro-Ungariei (11 august 1914), urmată de Anglia (12 august 1914). La 23 august 1914, Japonia declară război Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial). Turcia declară, la 12 noiembrie 1914, război Triplei Înțelegeri, iar în 23 mai 1915 Italia declară război Austro-Ungariei. În 27 august 1916 România a intrat în război alături de Antantă (Tripla Înțelegere), iar la 6 martie 1917 și Statele Unite ale Americii intră în război împotriva Puterilor Centrale.
În urma acestei conflagrații planetare aproape 20.000.000 de oameni, soldați și civili, și-au pierdut viața, conflictul fiind depășit, ca număr de victime, doar de cel de-al Doilea Război Mondial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰