47 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi! Lucruri inedite despre scriitor
Tudor Arghezi este unul dintre autorii canonici ai literaturii române şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori pe care i-a dat vreodată România modernă
Tudor Arghezi este unul dintre autorii canonici ai literaturii române şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori pe care i-a dat vreodată România modernă
Dar sunt lucruri pe care elevii nu le învaţă din manuale. Iată câteva dintre ele:
Numele său adevărat este Ion M. Theodorescu, iar de la vârsta de 11 ani, din cauza situației familiale, este nevoit să se întrețină singur, dând meditații.
La 19 ani, Arghezi a intrat la mănăstirea Cernica, de unde pleacă patru ani mai târziu. În romanele sale, poetul a mărturisit că nu era foarte atras de cariera de călugăr, căci autorul ciclului Psalmilor era un eretic și nu un spirit mistic. A recurs la acest refugiu mai mult din comoditate, unul din unchii săi fiind un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. În romanul Cimitirul Buna Vestire a parodiat cu sarcasm lumea monahală.
1914-1916 sunt anii în care intelectualitatea românească se împarte în mai multe tabere: antantofilii, adepţii păstrării neutralităţii şi germanofilii. Arghezi a ales cea din urmă tabără, fapt ce i-a adus ulterior numeroase prejudicii. Ca şi în cazul multora, alegerea poetului n-a fost dictată de o puternică germanofilie cât de frica de Rusia.
Activitatea sa din aceşti ani i-a adus un mandat de arestare cu o acuzație și condamnare pentru colaboraţionism. A petrecut un an în închisoare împreună cu alţi ziarişti şi scriitori „colaboraţionişti”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰