Antena Meniu Search
x

Curs valutar

57 de ani de la moartea lui Bacovia! Lucruri pe care nu le ştiai despre simbolist

Îi ştim poeziile, îi ştim viaţa, însă sunt lucruri pe care doar cei din domeniul literaturii le cunosc despre scriitor! Astăzi, se împlinesc 57 de ani de la moartea celui mai mare poet simbolist român

de Redactia Observator

la 22.05.2014 , 17:14

Îi ştim poeziile, îi ştim viaţa, însă sunt lucruri pe care doar cei din domeniul literaturii le cunosc despre scriitor! Astăzi, se împlinesc 57 de ani de la moartea celui mai mare poet simbolist român

S-a născut în 1881, la Bacău. Tatăl său, Dimitrie Vasiliu, avea un magazin cu coloniale şi băuturi spirtoase.

Numele său real este George Andone Vasiliu. Pseudonimul, George Bacovia, ar putea avea legătură cu oraşul său natal, Bacău, care vine din latinescul Bacovia.

Articolul continuă după reclamă

În anul în care s-au căsătorit părinţii săi, tatăl său avea 25 de ani, iar mama sa doar 15.

Era bun la desen, caligrafie, muzica şi gimnastică. Deşi combinaţia este cel puţin ciudată, Bacovia cânta foarte bine la vioară, dirijând chiar orchestra şcolii, se evidenţia la gimanstică şi a câştigat chiar şi premiul I pe ţară la desen la concursul "Tinerimii române".

Şi-a petrecut o noapte închis în turnul Bisericii Precista din satul natal când era mic, din neatenţia paracliserului. Această întâmplare îl va inspira să scrie "Amurg Violet".

Scrie versuri din clasa a III-a gimnazială (clasa a VIII-a). Unele dintre creaţiile lui de atunci apar chiar în volumul "Plumb": Plouă, Rar, Sonet, Tablou de iarnă, Nevroză.

În anul în care a scris poezia "Plumb" (1900), a dat admiterea la şcoala militară din Iaşi, dar s-a retras după un trimestru deoarece nu putea suporta stricteţea şi disciplina.

Deşi considerat unul dintre cei mai buni poeţi români, Bacovia a luat doar 6,63 la Bacalaureat.

Se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar din cauza unui examen pierdut i se anulează anul precedent de studii. Se va retrage din facultate şi va da tot la Drept, dar la facultatea din Iaşi. Îşi va lua licenţa în drept, dar nu va profesa.

Deşi licenţiat în Drept, va preda desen şi caligrafie. Va mai fi bibliotecar, copist şi şef de birou clasa a III-a la Ministerul Muncii.

Este recunoscut pentru calităţile sale literare încă din timpul vieţii, primind un premiu pentru volumul "Plumb" din partea Ministerului Artelor, un premiu pentru poezie Societăţii Scriitorilor Romani (împreună cu Lucian Blaga) şi Premiul Naţional de poezie (împreună cu Tudor Arghezi).

Poeziile lui Bacovia au fost puse pe muzică şi interpretate de folk-isti români ca Nicu Alifantis, Tudor Gheorghe, Doru Stănculescu etc.

În 1914, se internează la sanatoriul Dr. Mărgăritescu din București.

În 1928, se căsătorește cu Agatha Grigorescu și se stabilește la București, unde soția sa era profesoară. În 1929 retipărește volumele "Plumb" și "Scântei galbene" sub titlul "Poezii", la Editura Ancora.

În 1930, ocupă funcţia de referent la Direcţia Cultura Poporului din Ministerul Artelor, departament condus de Liviu Rebreanu.

Un an mai târziu, s-a născut Gabriel, singurul fiu al lui George şi al Agathei Bacovia. În 1932, primeşte din partea Societăţii Scriitorilor Români o pensie lunară de 1.000 de lei şi este distins cu "Meritul cultural pentru litere şi opere literare".

Moare în ziua de 22 mai 1957 în locuința sa din București.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » 57 de ani de la moartea lui Bacovia! Lucruri pe care nu le ştiai despre simbolist