Antena Meniu Search
x

70 de ani de la moartea lui Minulescu! Ascultă-i vocea într-o înregistrare de excepţie

Unul dintre reprezentanţii cheie ai Simbolismului românesc, Ion Minulescu a rămas în amintirea tuturor pentru mirajul ţinuturilor exotice, al mării şi a melancoliei! Puţini ştiu că scriitorul a cochetat şi cu teatrul

de Diana Juncu

la 11.04.2014, 21:31

S-a născut în Bucureşti pe 6 ianuarie 1881, a copilărit în Slatina, a învăţat în Piteşti. La doar 16 ani, apar primele lui poeme, ca trei ani mai târziu să plece la Paris pentru a studia Dreptul.

Poeții francezi îi schimbă însă dorințele și, captivat de scrierile acestora, uită de studiile sale juridice. După numai patru ani se întoarce în țară, unde compune poezie și proză. În 1906, Ion Minulescu începe să publice o parte din versurile ce vor compune "Romanțele pentru mai târziu".

11 aprilie: data fericirii supreme, dar şi a morţii!

11 aprilie 1914 este o dată specială pentru scriitor! Se căsătoreşte cu poeta Claudia Millian, marea dragoste a simbolistului. Împreună au avut o fiică, Mioara, care avea să devină artistă plastică înzestrată. Anii Primului Război Mondial în România face ca soţii Minulescu să se refugieze la Iaşi, aici poetul găsind inspiraţie pentru volumul de proză "Măşti de bronz şi lampioane de porţelan".

În 1921, Minulescu își face debutul ca autor dramatic: pe scena Naționalului se joacă piesa "Pleacă berzele" și comedia într-un act "Lulu Popescu".

A condus pe rând publicaţiile simboliste "Revista celorlalţi" şi "Insula", a fost director general al artelor în Ministerul de culte şi arte, lăsând în urma opere extrem de valoroase.

La 11 aprilie, 1944, în urma unui colaps cardiac, Ion Minulescu încetează din viață la București și este înmormântat la Cimitirul Bellu.

În înregistrarea de mai sus poate fi auzit scriitorul recitind " Romanța Rozinei". Poemul a fost publicat în volumul “De vorbă cu mine însumi” (Editura Flacăra, 1913), iar înregistrarea a fost realizată pe cilindru fonografic de către profesorul Hubert Pernot în data 3 octombrie 1928, la Facultatea de Litere din Bucureşti și apoi multiplicată pe disc Pathé în 1929.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » 70 de ani de la moartea lui Minulescu! Ascultă-i vocea într-o înregistrare de excepţie