70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial
La 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial a fost sărbătoare în ţările implicate în conflict. Si cei care au ieşit victorioşi, dar şi cei înfrânţi au marcat cum se cuvine acest moment
La 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial a fost sărbătoare în ţările implicate în conflict. Si cei care au ieşit victorioşi, dar şi cei înfrânţi au marcat cum se cuvine acest moment
Împăratul Japoniei a participat la o ceremonie memorială pentru victimele conflictului, alături de prim-ministru şi de mii de veterani şi văduve de război. Suveranul şi-a exprimat "profundele remuşcări" pentru rolul Japoniei în declanşarea războiului. Cuvintele sale au părut un reproş voalat la adresa prim-ministrului, care susţine că actuala generaţie nu are de ce să-şi ceară iertare pentru greşelile din trecut ale Japoniei.
Într-un gest şi mai sfidător, o grupare naţionalistă a comemorat sfârşitul conflictului la un templu dedicat foştilor lideri niponi, executaţi pentru crime de război.
La Pearl Harbor, locul unde a început războiul din Pacific, ceremonia memorială s-a desfăşurat sub semnul reconcilierii. Demnitarii locali s-au alăturat unor invitaţi japonezi pentru a depune coroane de flori în onoarea victimelor alături de invitaţi japonezi.
- Acţiunile producătorilor auto din Asia au scăzut, imediat după taxele anunţate de SUA. Reacţii la nivel global
- Patronii români caută şoferi în Asia, oferind salarii şi de 2.500 de euro. "Vreau să lucrez în România"
- Alimentul pe care românii îl consumă tot mai mult, din dorinţa de a renunţa la un altul. Restaurantele profită...
- Urs văzut în parcul central din staţiunea Buşteni. A fost emis un mesaj RO-Alert
- Autorii măcelului de la Urziceni, trimiși în judecată. 19 membri ai clanului Catană au fost acuzați de omor...
Ceremoniile celei de-a 70-a aniversări a încheierii războiului din Asia au avut o amploare deosebită la Londra.
Zeci de veterani, cei mai mulţi în vârstă de peste 90 de ani, au defilat prin centrul Londrei. Londonezii i-au ovaţionat pe cei cărora ţara le datorează atât de mult.
A urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul militarilor britanici căzuţi pe câmpul de luptă.
Prinţul Charles şi premierul David Cameron au cântat imnul naţional alături de veterani şi foşti prizonieri de război.
Pentru coreeni, sfârşitul războiului a însemnat eliberarea de sub dominaţia japoneză. Sărbătoarea a fost celebrată în ambele părţi ale peninsulei coreene. La Seul, într-un flash mob, mii de tineri au dansat şi au desfăşurat un uriaş drapel sud-coreean.
Iar capitala Coreei de Nord a fost iluminată de un spectaculos foc de artificii pe fundalul sonor al lozincilor de laudă pentru regimul comunist. Liderul regimului, Kim Jong Un, nu a participat, însă, la eveniment.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰