70% dintre români ar urma să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform aşteptărilor autorităţilor
Suntem tot mai aproape de momentul vaccinării anti-covid. Zeci de aeronave fac zboruri între Statele Unite şi Belgia, ţări în care compania Pfizer are centre uriaşe din care pleacă serul care ar putea să încheie pandemia. În România, planul pentru campania de imunizare a fost pus pe hârtie şi aprobat. Dozele de vaccin vor ajunge iniţial în şase judeţe din ţară şi în Capitală. De ele vor beneficia mai întâi medicii şi asistentele.
- Autorităţile din România se pregătesc pentru a primi primele doze de vaccin anticoronavirus.
- Românii se vor vaccina în trei etape împotriva coronavirusului.
Autoritățile se pregătesc de marea campanie de vaccinare anti-COVID19. Guvernul a aprobat deja strategia care urmează să fie trimisă spre aprobare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării săptămâna viitoare.
Vaccinarea se va face gratuit și voluntar, iar Guvernul se așteaptă ca aproximativ 70% dintre români să se vaccineze anti-covid 19. Strategia a fost făcută pe toate cele trei tipuri de vaccin care ar putea fi aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Până atunci, însă, este pregătită infrastructura necesară pentru o vaccinare națională.
În afară de Ministerul Sănătății, în campanie se implică şi Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, dar și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Militarii vor avea un rol important în campania națională de vaccinare anti-Covid 19. Ministerul Apărării Naționale va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în țară a acestora, cât şi preluarea şi transportul la Centrele de vaccin de pe întreg teritoriul României.
O dată ajunse primele doze la noi în țară, primul pas este distribuirea lor către șase centre regionale de depozitare, în Spitalele Militare din Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj Napoca, Iași și Constanța, unde ar exista congelatoare de tempratură ultra-joasă de până la -80 de grade.
Transportul se va face în cutii cu gheață carbonică sau mașini frigorifice monitorizate cu GPS. Din centrele regionale, vaccinul urmează să ajungă în centrele de vaccinare.
Imunizarea se va face în trei etape, iar durata fiecăreia va fi în funcție de numărul de persoane care vor să se imunizeze și de numărul de doze de vaccin disponibil.
Campania de vaccinare va incepe cu personalul medical. Ministerul Sănătatii a cerut deja listele cu medicii care doresc să se imunizeze, iar cei mai mulți dintre ei au răspuns afirmativ. Peste 90% dintre cadrele medicale care au grijă de pacienți confirmați cu Covid 19 vor să se imunizeze
În afară de medici şi asistenţi, în prima etapă vor fi imunizaţi medici rezidenți, studenți de la UMF, voluntarii din spitale precum și angajații din centrele rezidențiale. Tot în prima etapă de imunizare este inclus și personalul din DSP sau personalul administrativ din spitale.
În a doua etapă de vaccinare se vor putea imuniza persoanele de peste 65 de ani sau cele care au boli cronice, indiferent de vârstă, precum și cei din zona de Apărare Publică și Siguranță Națională. Tot în a doua etapă vor fi imunizate persoane din sectoare precum: transporturi, comunicații, educație, servicii de curierat sau salubritate.
Abia în ultima fază, vaccinul va ajunge și la cei care nu se află în niciuna din categoriile de mai sus. Vaccinarea va fi făcută nu doar în centre de vaccinare sau la medicii de familie, ci şi în centre de tip drive-through.
Dacă lista categoriilor a fost finalizată de către Ministerul Sănătății, în strategia de vaccinare nu există o procedură clară prin care românii care doresc să se imunizeze vor putea cere acest lucru.
Este prevăzut însă că imunizarea va fi pe bază de programare, care se va putea face electronic, prin telefon sau prin intermediul medicului de familie, iar înainte cu 24 de ore de vaccin, fiecare persoană va fi anunțată prin sms sau email.
Vaccinul se va face în baza unui acord scris, iar persoanele care vor fi imunizate vor fi trecute în Registrul Electronic Național de vaccinări de unde va fi extrasă și dovada vaccinării, care ar putea fi necesară la un moment dat pentru a călători în alte state.
Jurnaliştii de la Wall Street Journal scriu că uriaşa operaţiune de distribuţie a vaccinului a început deja. Pentru că momentul unei aprobări din partea autorităţilor medicale din Europa şi Statele Unite este foarte aproape, compania americană Pfizer a început zbouri cu aeronave United Airlines între Bruxelles şi Chicago.
Zilnic, au loc zeci de curse cargo cu echipament necesar imunizării. Avioanele au primit permisiune de a duce o cantitate uriaşă de gheaţă carbonică, pentru a păstra la temperatura necesară dozele de vaccin. O altă companie din SUA, Moderna, este şi ea în linie dreaptă cu toate aprobările.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰