Antena Meniu Search
x

Video 80 de ani de la scufundarea navei "Struma". A fost ultimul vas cu emigranţi evrei care a plecat din Portul Constanţa

Se împlinesc 80 de ani de la scufundarea navei "Struma", ultimul vas cu emigranţi evrei care a plecat din Portul Constanţa. La 24 februarie 1942, nava "Struma", pe care erau îmbarcaţi 770 de evrei care se refugiau în Palestina, a fost torpilată de un submarin sovietic în Marea Neagră. Ieri, în portul Constanţa, victimele au fost comemorate cu focuri de armă şi coroane de flori pe suprafaţa mării.

de Redactia Observator

la 23.02.2022, 08:20

Vezi și

Ieri, în portul Constanţa, militarii forţelor navale române au comemorat victimele din 24 februarie 1942 cu focuri de armă şi coroane de flori pe suprafaţa mării. Portul şi cheiul de la farul vechi a fost ultimul loc pe care pasagerii de pe Struma l-au văzut când au plecat din România. "Este obligaţia noastră să ne-amintim, este obligaţia noastră să ştim istoria fiindcă dacă vrem să construim un viitor mai bun, dacă vrem un loc mai sigur pentru copiii noştri trebuie să nu acceptăm acest fenomen de antisemitism", a declarat David Saranga, ambasadorului Israelului în România.

Vasul urma să ajungă la Istanbul

Comunitatea evreiască din Constanţa îşi aminteşte în fiecare an de sutele de suflete care s-au stins în acea zi fatidică. "În octombrie au început deportările evreilor din Moldova, Basarabia şi Bucovina de Nord în Transnistria. Şi la finalul acelui an 1941 sute de evrei au încercat să fugă din ţară încercând să îşi salveze viaţa", a declarat Erwin Simsensohn, directorul Teatrului de Stat Constanţa. "Pentru noi, comunitatea evreilor din Constanţa, locul din care a plecat acest vapor spre eternitate, este un moment trist pe care noi îl comemorăm în fiecare an", a declarat Sorin Lucian Ionescu, liderul comunităţii evreieşti din Constanţa.

La data de 12 decembrie 1941, "Struma" a ieşit din portul Constanţa, cu 770 de emigranţi evrei români la bord, dintre care 100 copii, cu destinaţia Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniţi de pe tot teritoriul României şi erau decişi să-şi părăsească locurile natale şi să renunţe la cetăţenia română, pentru a-şi salva viaţa. În seara zilei de 23 februarie 1942, autorităţile portuare din Istanbul au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România. Pe 24 februarie 1942, nava a fost torpilată de un submarin sovietic. Oamenii au murit ori in explozie, ori in apele reci ale mării. Un singur om a supravieţuit: David Stoliar. Submarinul sovietic care a torpilat nava "Struma" a fost la rândul lui scufundat de un vas german. Epava a fost descoperită în urma cu câţiva ani, în dreptul Capului Midia, la 16 km de țărm.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » 80 de ani de la scufundarea navei "Struma". A fost ultimul vas cu emigranţi evrei care a plecat din Portul Constanţa